RTL Wonen

Bessen- en bramenvlekken in je kleding? Zo krijg je het er weer uit

20 juli 2022 19:04

Het bessen- en rood fruit-seizoen is volop in gang. We smullen al een paar maanden van aardbeien, de frambozen en aalbessen hebben we net gehad en nog even en ook de bramen zijn weer volop te plukken. Stuk voor stuk heerlijk. Maar veel van die fruitsoorten kunnen hardnekkige vlekken in je kleding achterlaten. Met deze handige methodes krijg je ze er gelukkig zo weer uit!

Opletten!

Voordat we starten met de tips over het verwijderen van de vlekken, is het verstandig om eerst een paar voorzorgsmaatregelen op een rijtje te zetten.

  • Het is het beste om de vlek zo snel mogelijk te verwijderen. Dan is hij nog niet ingedroogd en heb je de grootste kans dat hij makkelijk helemaal zal verdwijnen.
  • Gebruik absoluut geen gewone zeep om de vlek weg te poetsen. Dit geldt voor vlekken in stoffen meubels, maar ook voor vlekken in je kleding. Je leest hier waarom.
  • Nooit wrijven! Dit zorgt ervoor dat de vlek alleen maar meer in de stof komt te zitten en ook nog eens groter wordt.
  • Het is handig om te weten dat een donkere fruitvlek een grote kans heeft dat ‘ie nooit helemaal weg zal gaan. Op donkere textielen zal het minder opvallen, maar op een wit shirt is er geen garantie dat de volgende methodes de vlek helemaal verwijderen.

Op naar de tips! Deze werken voor bessenvlekken, braamvlekken, aardbeienvlekken, en ander rood fruit.

1. Kokend water

Dit is misschien wel de allermakkelijkste en beste tip die we je kunnen geven. Leg je kledingstuk binnenstebuiten in een emmer of bad en zorg ervoor dat de vlek van binnen naar buiten eruit gespoeld kan worden.

Giet er vervolgens kokend water overheen. Dit kun je het beste van een zo hoog mogelijke afstand op de vlek laten kletteren. Op die manier komt de straal hard aan en zal de vlek makkelijker uit je kledingstuk gaan. Pas wel op dat het kokende water niet op je huid terechtkomt. Hang als laatst het kledingstuk in de zon om het te drogen en de vlek nog iets uit te bleken.

2. Natuurazijn

Dep met een schone en droge doek voorzichtig op de vlek om zoveel mogelijk bessenresidu te verwijderen. Dompel vervolgens de vlek helemaal onder in een bakje met azijn en laat het ongeveer een uur inwerken. Spoel het vervolgens uit onder de kraan en was het kledingstuk in de wasmachine. Laat het – als dat kan – in de zon opdrogen.

3. Tandpasta

Mochten de bovenstaande tips nog niet hebben gewerkt, kan je ook deze methode nog eens proberen. Spoel eerst het kledingstuk uit met koud water onder de kraan. Pak vervolgens een tube witte tandpasta (geen gel dus!) en wrijf de vlek er goed mee in. Doe dit het liefst met een zacht borsteltje of gewoon je vingers. Spoel vervolgens de stof weer goed uit zodat er geen tandpasta meer in zit en hang het te drogen in de zon. Je kunt hem tussendoor ook nog een keer in de wasmachine wassen.

4. Karnemelk

Het is lang niet iedereens favoriete drankje, maar karnemelk kan bijdragen aan het verwijderen van bessenvlekken uit je kleding. De vlekken wil je altijd zo snel mogelijk behandelen, maar deze methode kan ook werken bij wat oudere vlekken.

Leg het gedeelte van de kleding waar de vlek in zit in een kom met karnemelk. Dompel de vlek in ieder geval helemaal onder. Laat dit ongeveer een uurtje weken en spoel vervolgens het kledingstuk goed uit met koud water. Spoel het vervolgens nog een keer met warm water. Je zou hem eventueel nog kunnen wassen in de wasmachine, maar dit hoeft niet per se. Je kunt hem ook direct in de zon hangen om te drogen.

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore