Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Galettes mét frisse witlofsalade en snelle frambozentaartjes

Vandaag staan er drie heerlijke gerechten op Hugo's menu. Hij begint met galettes, dit zijn een soort van hartige crêpes. Daarnaast maakt hij een frisse witlofsalade en als dessert serveert hij snelle frambozentaartjes met witte chocolade. Oftewel: dit wordt weer smullen!

Het recept bestaat uit drie onderdelen: Galettes met ham, kaas en spiegelei, de witlofsalade en de frambozentaartjes. We beginnen met de galettes en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze voor de salade en de taartjes.

Galettes met ham, kaas en spiegelei – Hartige crêpes

  • Hoofd-/ lunchgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten + minimaal 2 uur rusttijd beslag

Ingrediënten:

Galettes (crêpes):

  • 250 gr. boekweitmeel
  • zout
  • 500 ml water
  • 2 eieren
  • 20 gr. roomboter

Vulling:

  • 500 ml water
  • 2 eieren
  • 20 gr. roomboter

Extra benodigdheden:

  • 2 koekenpannen
  • grove rasp
  • bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Klop in een kom een dun beslag van het boekweitmeel, het zout, water en eieren. Laat minstens 2 uur staan of maak het een dag van tevoren.

Stap 2: Verwarm de oven voor op 220°C (onder- en bovenwarmte).

Stap 3: Laat de 20 gram boter smelten en roer door het beslag.

Stap 4: Verhit 2 koekenpannen. Bestrijk met olie en bak in één pan een dunne crêpe en in de andere een spiegelei, bak kort, zodat de dooier niet stolt. (De crêpe met ei gaat straks nog in de oven).

Stap 5: Rasp intussen de kaas.

Stap 6: Strooi wat kaas in het midden van de crêpe, leg hierop de ham en daarop het ei. Vouw de crêpe om het ei heen, zodat je een vierkant krijgt, waar het ei uitsteekt.

Stap 7: Bereid zo 4 galettes. Leg ze op de bakplaat met bakpapier en zet circa 5 minuten in de oven.

Tip: Je bakt meer galettes (crêpes) dan je voor dit recept nodig hebt. Deze kun je invriezen of de volgende dag als lunch of ontbijt met jam, stroop, kaas of ham-kaas-ei eten. 

Witlofsalade met venkel, appel en rucola

  • Salade voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • ½ eetlepel grove mosterd (à l’ancienne)
  • 3 eetlepels appelazijn
  • 90 ml olijfolie extra vergine
  • zout en peper
  • 1 kleine sjalot
  • 2 stronken witlof
  • 1 venkel
  • 1 bos radijzen
  • 1 frisse appel
  • 50 gr. rucola

Bereidingswijze:

Stap 1: Rooster de pitten lichtbruin in een koekenpan.

Stap 2: Klop een dressing van de mosterd, azijn en voeg al kloppend de olie erbij. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3: Pel en snipper de sjalot ragfijn en meng door de dressing.

Stap 4: Snijd de harde kern uit de lof en snijd de lof in wat grove schuine stukken.

Stap 5: Snijd de harde kern uit de venkel en snijd de venkel in fijne repen

Stap 6: Maak de radijzen schoon, laat eventueel stukjes steel eraan zitten. Snijd in partjes.

Stap 7: Was de appel en snijd in dunne halve partjes.

Stap 8: Maak de groenten en appel aan met de dressing.

Stap 9: Meng voorzichtig de rucola door de salade, doe over op de borden of een schaal. Bestrooi met de zonnebloempitten en serveer.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Snelle frambozentaartjes met witte chocoladeroom

  • Gebak/desserts voor 10 personen
  • Bereidingstijd: circa 20 minuten + afkoelen

Ingrediënten:

  • 200 gr. witte chocolade
  • 500 ml slagroom
  • 25 gr. poedersuiker + extra voor bestuiven
  • 6-8 suikerschelpen
  • 300 gr. frambozen
  • paar takjes munt of citroenmelisse

Extra benodigdheden:

  • mixer
  • bakkwast
  • fijn zeefje
  • eventueel spuitzak

Bereidingswijze:

Stap 1: Hak de chocolade in stukjes en laat au bain-marie (in kom boven op een pan met laagje kokend water) smelten.

Stap 2: Klop de slagroom met de poedersuiker lobbig.

Stap 3: Bestrijk de binnenkant van de suikerschelpen met witte chocolade.

Stap 4: Spatel de overige gesmolten witte chocolade met de geklopte room. Doe eventueel over in een spuitzak.

Stap 5: Spuit of schep vlak voor serveren de chocoladeroom in de bladerdeegschelpen.

Stap 6: Bedek de witte chocoroom met een paar frambozen, bestuif met een beetje poedersuiker, decoreer met munt of citroenmelisse en serveer direct.

Dit is een artikel van