Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Van leeg en kaal naar prachtige lounge- en borreltuin

02 juni 2022 17:57

Jelle en Esmé wonen pas sinds anderhalve week in hun nieuwe huis in Hoofddorp. Ze hebben het hele huis zelf opgeknapt, maar ze hebben geen idee waar ze moeten beginnen als het om de tuin gaat. Daarom hebben ze de hulp van Tom en zijn klusteam ingeschakeld.

Groene vingers heeft het stel niet, maar ze houden wél ontzettend van groen. Ze willen graag een tuin in een Japans-Scandinavische stijl. Daarnaast vinden Jelle en Esmé het heerlijk om lekker met vrienden in de tuin te eten en te borrelen. Ze willen dus graag een grote tafel waar dat aan kan. Jelle houdt van lezen en zou graag een loungeplekje in de tuin willen waar hij zijn hobby kan uitvoeren. Tom gaat er samen met het team mee aan de slag.

De oude situatie De oude situatie

Vlonder

Tom heeft aan één kant van de tuin een mooie vlonder gebouwd. Ter voorbereiding heeft hij daarvoor eerst al het onkruid uit de tegels gehaald die onder de vlonder blijven liggen.

De balken waar de vlonder op ligt, zijn van hardhout. Dat gaat namelijk lang mee. De vlonderplanken zelf zijn van Douglas hout, dus die mogen niet onbewerkt op de koude grond komen te liggen. In sommige vlonders zie je planken liggen met een richel. Dat zou namelijk meer grip geven als je erop loopt. Gedeeltelijk is dat waar, maar er kan ook meer vuil in komen en mos in groeien, waardoor het juist weer gladder kan worden. Tom heeft daarom gewoon gladde houten planken gebruikt.

Prachtige tuinhaard

Jelle en Esmé houden wel van een borreltje en daarom hebben ze een prachtige tuinhaard gekregen. De blokken van de haard zijn gemaakt van vulkanische as uit IJsland met een hoge isolatiewaarde. Deze worden met vuurvaste stenen bekleed. Zo kruipt de hitte niet in de constructie, maar straalt het juist infraroodstraling uit. Dat voelt aan als een elektrische buitenverwarming. Een heerlijk borrel- en BBQ-plekje dus.

Saaie schutting

De schutting in de tuin stond er nog wat saai en kaal bij. Dat was geen mooi gezicht en paste niet bij de stijl die Jelle en Esmé graag wilden. Daarom heeft Tom er een heidemat tegenaan vastgemaakt. Zo krijg je een rustige en neutrale achtergrond.

Twee delen

Om meer sfeer aan de tuin toe te voegen heeft Tom de tuin opgedeeld in twee delen. In het midden van de tuin – over de breedte – heeft hij namelijk een lamellenwand geplaatst van zwart gebeitste Douglas houten planken. Door deze afscheiding wordt zowel de hoogte als de breedte van de tuin benadrukt.

Plantenbakken

Tom heeft aan de ene kant van de tuin een lange rechte plantenbak gemaakt (aan de kant van de vlonder). Aan de andere kant heeft hij twee organisch gevormde borders gemaakt.

De hoogste plant die Tom in de tuin heeft gezet is de prachtige Japanse esdoorn, oftewel: Acer palmatum. Van dit boompje kun je heerlijk het hele jaar door genieten vanwege de bladeren die telkens van kleur veranderen. Ze gaan van rood naar groen naar dieppaars. Ook de bast ziet er mooi uit voor wanneer het blad van de boom valt.

De lange plantenborder heeft Tom helemaal gevuld met de Phormium tenax (Nieuw-Zeelands vlas). Deze plant ziet er hartstikke tropisch uit en heeft mooie brede bladeren. In juli en augustus krijgt deze een mooie grote bloem.

Als bodembedekker heeft Tom kleine plantjes uitgekozen voor in de plantenbakken. Een daarvan is het stekelnootje (Acaena buchananii). Dit is een erg rustig en klein plantje en krijgt ook nog eens een leuk scherp bloemetje. Nog een bodembedekker is het siergras dat Tom langs de staptegels heeft geplant. Hij heeft daarvoor Japans berggras gebruikt, oftewel: Hakonechloa macra.

Japanse esdoorn met stekelnootjes en siergras Japanse esdoorn met stekelnootjes en siergras

Staptegels

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat Jelle en Esmé straks gemakkelijk door de tuin kunnen lopen met hun boodschappen of als ze op pad gaan. Daarom heeft Tom rechthoekige staptegels in een kronkelvorm neergelegd, van de poort tot aan de achterdeur. Tussen en langs de staptegels heeft Tom Japans siersplit gelegd. Vanwege de kleur en de structuur past dit hartstikke goed bij een Japans-Scandinavische tuin. Daarbij zorgt split natuurlijk ook voor een betere afwatering dan enkel tegels. 

“Wat bizar!”

Jelle en Esmé kunnen hun ogen niet geloven wanneer ze hun vernieuwde tuin binnenstappen. “Woow!”, roept Jelle. Waarop Esmé reageert met: “Wat bizar!”. Ze kunnen beiden niet stoppen met glimlachen bij het zien van deze prachtige metamorfose. Missie geslaagd! 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore