Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo kom je erachter of een meloen rijp is (zonder erin te knijpen)

Je hebt vandaag bedacht dat je vanavond meloen wil eten, maar hoe kom je er dan achter welke rijp is in de supermarkt? En nog belangrijker hoe doe je dit zonder de meloen helemaal beurs te knijpen. Daar bestaan een paar simpele trucjes voor!

Bij sommige fruitsoorten blijft het vaak toch een gok of ze nou rijp zijn of dat je net zo goed een baksteen had kunnen verwerken in je gerecht. Van knijpen tot schudden en van ruiken tot trommelen. Er bestaan heel wat methodes die je een heel eind op weg kunnen helpen, al zijn er ook best wat trucjes die niet helpen of het fruit juist alleen maar beurser maken. Maar... met de volgende trucjes neem jij sowieso het beste exemplaar mee naar huis!

Snuffelen

Bij de galia-, suiker- of cantaloupe meloen is het makkelijk om erachter te komen of hij wel of niet rijp is. Dit doe je simpelweg door eraan te ruiken. Ruikt de meloen zoet en ‘meloenachtig’, dan is hij rijp. Zit er nog niet echt een meloengeur aan, dan kun je 'm beter laten liggen of pas over een paar dagen eten, want dan moet 'ie nog even verder rijpen.

Watermeloen: spot de gele vlek

Ruiken werkt bij bijna alle meloenen, behalve bij de watermeloen. Wel is er een andere manier om erachter te komen of een watermeloen rijp is. Namelijk door te bekijken of de watermeloen een gele vlek heeft aan de onderkant. Die vlek laat namelijk zien dat de watermeloen een poosje in de zon heeft gelegen om verder te rijpen. Wanneer de vlek wit is, of zelfs helemaal niet aanwezig, dan betekent het dat de meloen niet of niet lang genoeg in de zon heeft gerijpt en dat 'ie dus te vroeg is geoogst. Je kunt dus beter op zoek gaan naar een watermeloen die wél een gele vlek heeft. 

Deze
Lees ook:
Deze producten kun je beter niét in de koelkast bewaren

Hoor wie klopt daar?

Wellicht kijken voorbijgangers wat gek op in de supermarkt, maar de volgende tip werkt wel. Je kan namelijk ook zachtjes kloppen op de watermeloen om erachter te komen of de meloen rijp is. Klinkt de meloen hol dan is 'ie rijp, maar krijg je een dof geluid dan ligt hij er al te lang en is hij zelfs overrijp. Wel is het noodzakelijk om de meloen even op te tillen tijdens de kloptruc. 

Wegen

Ook het gewicht zegt wat over de rijpheid van de watermeloen. Wanneer je een watermeloen optilt en hij weegt voor je gevoel minder dan hij zou moeten wegen, dan kun je beter een andere watermeloen pakken. Want deze is waarschijnlijk aan het uitdrogen en dus niet zo smaakvol!

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits:

Dit is een artikel van