Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

DIY: Zo maak je een supertoffe tuinschommelstoel

02 juni 2022 17:45

Martine vindt het maar zonde dat wegwerppallets weg worden gegooid terwijl je hier nog allerlei mooie dingen van kan maken. Zo maakt Martine er vandaag een schommelstoel van voor in de tuin. Wil je dit zelf ook maken? Je leest hieronder hoe ze dit aanpakte. Aan de slag!

Wat heb je nodig:

Materiaal:

 • 5 wegwerppallets
 • verf
 • tie wraps
 • keukendoekjes (bijvoorbeeld microvezeldoekjes), ca. 50 stuks
 • multiplex
 • RVS schroeven
 • touw
 • multiplekplaat
 • 30 mm boor

Gereedschap:

 • boormachine
 • nijptang
 • hamer
 • breekijzer
 • zaag
 • verfspullen
 • schuurpapier

Toffe tuinschommelstoel

Martine gaat aan de slag met vijf wegwerppallets en heel veel keukendoekjes. Dit samen gaat een schommelstoel worden voor in de tuin. Het wordt een flinke klus, dus aan de slag!

Wegwerppallets

Stap 1: Haal de planken van de pallets los met een breekijzer.  

Let op: Bewaar ook de blokjes die tussen de planken zitten. Dit ga je later weer gebruiken voor extra stevigheid van de schommelstoel.

Stap 2: Nu alle planken zijn losgehaald is het tijd om de spijkers te verwijderen. Dit doe je door met de nijptang de spijker korter te maken, vervolgens sla je met de hamer op de spijker en dan trek je de spijker er aan de andere kant eruit. Herhaal deze stap totdat alle spijkers eruit zijn.

Het begin van de schommelstoel

Stap 1: Leg 8 planken naast elkaar en leg er daarna planken overdwars op, waardoor er een stevige plaat ontstaat. Schroef de planken aan elkaar vast.    

Stap 2: Leg voor de zitting 5½ planken naast elkaar en leg er daarna weer planken overdwars erop. Schroef de planken aan elkaar vast.

Stap 3: Voor de rugleuning leg je 7½ planken naast elkaar, waar je vervolgens weer planken overdwars op legt. Schroef de planken aan elkaar vast.    

Stap 4: Het wordt pas een schommelstoel als de zijkanten of poten halfrond zijn. Dit teken je af door een spijker in het midden te plaatsen en met een touwtje en potlood af te tekenen door een halve cirkel te maken. 

Stap 5: Zaag na het aftekenen beide zijkanten af met een decoupeerzaag.  

De zitting

Stap 1: Schroef vervolgens de blokken op de zijkanten. Dit doe je door drie blokken horizontaal naast elkaar te schroeven. Plaats dan de zitten er tegenaan zodat je weet waar je de twee andere blokken moet vastschroeven.  

Stap 2: Schroef de zitting en rugleuning vast aan de blokken op de zijkanten en je hebt de basis van de schommelstoel.

De finishing touch

Stap 1: Om de stoel helemaal af te maken zaag je twee planken op maat van de breedte van de stoel. Uit de overige planken zaag je twee zijkanten van de rugleuning en bovenkant.  

Stap 2: Schroef vervolgens al deze planken vast aan de stoel, zodat die mooi afgewerkt is.

Let op: Plaats de planken iets boven de zitting en rugleuning uit (zie foto). Hierin komen namelijk nog planken waarin bekleding zit, zodat dit er niet uit valt.

Stap 3: Schuur de gehele schommelstoel.

Stap 4: Verf de stoel. Martine heeft voor een lichtblauwe kleur gekozen, maar dit kan elke kleur zijn die jij zelf mooi vindt.

Bekleding

Stap 1: Meet de zitting en rugleuning van de stoel op en zaag deze uit de multiplexplaat.

Stap 2: Teken hierop een raster en boor op elke kruising een gat van 30 mm.  

Stap 3: Schilder deze twee platen in dezelfde kleur als de stoel.

Stap 4: Voor de bekleding ga je aan de slag met de keukendoekjes. In principe bestaat elk bolletje uit één doekje. De helft voor de buitenkant en de restjes voor de binnenkant.

Snijd voor het eerste bolletje met een stanleymesje de helft van een doekje af. Gebruik die helft als vulling voor het volgende doekje. Doe er dan een tie wrap omheen en snijd zo’n 1,5 cm na de tie wrap weg. Zo ontstaan er bolletjes. Gebruik het afsnijdsel weer voor het volgende bolletje en ga zo maar door tot je evenveel bolletjes als het aantal gaten hebt. 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie en tips!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 5: Haal vervolgens het uiteinde van de bolletjes door het raster en niet ze aan de achterkant vast met een nietmachine. Doe dit bij beide rasters, zodat er een comfortabele zitting en rugleuning ontstaat.

Stap 6: Leg de rasters in de schommelstoel en chillen maar!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore