Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Met deze tip hoef je nooit meer nieuwe bosui te kopen

In principe kun je alles van de bosui (of lente-ui) eten, met uitzondering van het kontje met de worteltjes. Maar… gooi dit gedeelte vooral niet weg, want je kunt hier namelijk oneindig vaak nieuwe bosui-stengels van maken.

Voor een moestuin heb je behoorlijk wat ruimte én vooral ook veel tijd en geduld nodig om een aardige oogst binnen te harken. Maar voor het kweken van een lekkere voorraad bosuitjes heb je eigenlijk alleen maar een vensterbank, een glaasje water en wat afsnijdsels van bosuitjes nodig. Klinkt hartstikke haalbaar, toch?! 

Een eindeloze voorraad bosui

Hoe je te werk gaat? Simpel:

Zet de kontjes – oftewel de afsnijdsels van de bosui of lente-ui – rechtop in een klein glaasje water. Let er op dat er voldoende water in zit, maar dat de stengels niet helemaal onder water staan. Zet het glaasje vervolgens in je vensterbank en afwachten maar! 

Let op: vergeet niet om de paar dagen even het water te verversen of bij te vullen. Ze slurpen veel water op, dus zorg dat ze niet zonder komen te staan! 

Je zal zien dat de stengels al binnen een dag beginnen te groeien. En uiteindelijk heb je binnen twee à drie weken alweer een paar flinke 'nieuwe' stengels bosui! En zo kun je dus oneindig vaak doorgaan. 

Bekijk het onderstaande filmpje om van dag tot dag te zien hoe hard de nieuwe stengels groeien! 

Lente-ui
Hoe zit dat nou?
Lente-ui vs. bosui: wat is nou eigenlijk het verschil?

Bonustip: zelf bleekselderij en prei kweken

Ben je ook gek op bleekselderij en prei? Dan bof je! Want de bovenstaande tip werkt ook heel goed bij deze twee groenten. Met de prei gebruik je ook het kontje. Voor bleekselderij heb je alleen het hart nodig.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits

Headerfoto: Christopher Previte - Unsplash