Hugo maakt vandaag pasteitjes met aardappel en chorizo. Daarbij maakt hij ook een salade met gegrilde mais, bonen en limoen. We starten met de pasteitjes. Verderop in het artikel lees je hoe je de gegrilde maissalade maakt.
Pasteitjes met aardappel en chorizo
- 10 stuks
- Bereidingstijd: circa 35 minuten
Ingrediënten:
- 300 gr. kruimige aardappels
- 75 gr. chorizo
- 1 rode ui
- neutrale olie
- 2 tenen knoflook
- 2 theelepels pikant paprikapoeder
- 50 gr. diepvries doperwten
- zout en peper
- 10 plakjes diepvries bladerdeeg
- 1 ei
- grof zout en komijnzaad (voor het bestrooien)
Extra benodigdheden:
- steker met 10 cm doorsnede
- bakplaat met bakpapier
- bakkwast
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200º C (onder- en bovenwarmte). Schil intussen de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
Stap 2: Doe de aardappelblokjes in een pan met ruim gezouten water, breng ze aan de kook en kook ze in circa 7 minuten gaar. Giet ze daarna af en laat ze even uitwasemen.
Stap 3: Pel en snipper de ui. Verhit vervolgens een scheut olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de chorizo 3-4 minuten.
Stap 4: Pel de knoflook en hak deze fijn. Voeg het daarna toe aan de pan. Voeg ook de paprikapoeder toe en bak dit 1 minuut mee.
Stap 5: Meng de aardappels en doperwten door de pan. De aardappels mogen wat uit elkaar vallen. Je kunt ze eventueel ook pletten.
Stap 6: Proef het geheel en breng het eventueel op smaak met zout en peper.
Stap 7: Steek cirkels uit het bladerdeeg en bewaar de afsnijdsels. Maak er bijvoorbeeld zoutjes* van.
Stap 8: Verdeel de vulling over de uitgestoken cirkels en vouw het bladerdeeg dicht. Druk de randjes dicht met een vork.
Stap 9: Bestrijk de pasteitjes aan de bovenkant met ei, bestrooi ze met grof zout en komijnzaad en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en knapperig.
*Zoutjes tip: Leg de deegafsnijdsels op een bakplaat met bakpapier, bestrijk ze met een losgeklopt ei, bestrooi ze met zout, chilipoeder of -vlokken en komijnzaad en rasp er kaas overheen.

Gegrilde maissalade met bonen en limoen
- Maaltijdsalade voor 4 personen
- Bereidingswijze: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 3 maiskolven
- 100 gr. feta
- 2 eetlepels zure room
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel chilipoeder
- 1 limoen
- 130 gr. gekookte zwarte bonen uit blik
- 2 lente-uien
- 2 eetlepels ingelegde jalapeño
- 1 bosje koriander
- zout
Extra benodigdheden:
- grillpan
- fijne rasp
Bereidingswijze:
Stap 1: Zet een pan met ruim water op het vuur en kook de maiskolven er 3 minuten in. Verwarm intussen een grillpan op het vuur en rooster de mais ongeveer 10 minuten tot deze begint te blakeren.
Stap 2: Snijd de mais van de kolf af en doe het in een kom. Verkruimel de feta boven diezelfde kom.
Stap 3: Voeg de zure room, paprikapoeder en chilipoeder toe. Rasp en pers de limoen boven de kom en giet de bonen af. Spoel de bonen dan af en voeg ze toe aan de salade.
Stap 4: Snijd de lente-uien in ringetjes en de jalapeño in stukjes. Snijd ook de koriander fijn en voeg alles aan de salade toe.
Stap 5: Meng alles door elkaar en breng het op smaak met zout.
Eet smakelijk!