Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Van kale en galmende eethoek tot warme en gezellige woonkamer

24 mei 2022 17:45

Marle en Tjerk wonen in een oude arbeidswoning in Zwolle. Het huis heeft heel veel karakter van zichzelf, maar het lukt ze niet om de eetkamer sfeervol te krijgen. Daarom hebben ze de hulp van Patrick en Jasper ingeschakeld. Gaat het ze weer lukken?

Marle en Tjerk hebben het afgelopen jaar al flink geklust aan hun woning dat een tikke verouderd was, en nu ziet het er tiptop uit. Alleen in de zithoek vinden ze het nog altijd lastig om de sfeer van de rest van het huis over te laten komen. Het voelt er kaal en leeg aan en het galmt er ook nog eens flink. Ze houden er van om lekker lang te tafelen met vrienden en familie en willen er dus ook echt een gezellige plek van maken. De kale muur loopt door in de woonkamer tot aan de tuin, dus ze hopen dat het klusteam op een mooie manier onderscheid kan maken tussen het eet- en woongedeelte.

De oude situatie De oude situatie
De oude situatie De oude situatie

Een nieuw behangetje

Het klusteam pakt niet alleen de eetkamer, maar ook de woonkamer aan. De muren waar de bank tegen aan stond hebben een leuk behangetje gekregen. Patrick heeft gekozen voor een licht behang met wat aardse tinten erin. Er zit geen patroon op, maar wel een reliëf. Het is dus op een hele subtiele manier evengoed een speels behang. Én dankzij het reliëf zal het geluid in de ruimte gedempt worden en hebben Marle en Tjerk straks minder last van de galm.

Om het makkelijk te maken werkt het team met vliesbehang. Dat betekent namelijk dat ze de muur kunnen insmeren met lijm in plaats van het behang zelf.

Patronen herhalen

In het oude huis waar het team aan de slag is gegaan, zit tussen de keuken en de eetkamer een prachtige toog. Om eenheid te creëren, heeft Patrick de vorm van die toog terug laten komen op de muur van de eetkamer. Vooraf heeft hij de muur geschuurd. Dit moest gebeuren omdat hij de strepen van het vorige schilderwerk nog terug kon zien op de muur. Zou hij de muur niet hebben geschuurd, dan waren die strepen nog duidelijker geworden.

De kleur van de toog tegen de muur is een warme oranjetint. Dit zorgt voor sfeer en gezelligheid in de kamer.

De eetbank

Voor in de eetkamer heeft Patrick een eetbank gemaakt van zwart MDF. Hij heeft hiervoor gekozen omdat dit een stevig en makkelijk materiaal is om mee te werken. Ook is het meubel uiteindelijk zwart geschilderd. Dat het materiaal al zwart was, zorgde dus voor een goede basis daarvoor.

De bank is 2,40 meter lang geworden en heeft drie kleppen gekregen die Jasper heeft bekleed met fijne kussentjes en een leuk stofje. Ook heeft Patrick pootjes in de zijkanten gezaagd. Deze zorgen ervoor dat de bank niet zal gaan wiebelen op een ongelijke grond én ze creëren meer stevigheid. Zo hebben Marle en Tjerk extra opbergruimte én een hartstikke mooie en stevige zitbank om gezellig met vrienden en familie een borreltje op te drinken.

TV-meubel

De kast die Patrick heeft gemaakt bestaat – net als de eetbank – uit zwarte MDF platen. Deze keer heeft Patrick een stoere twist gegeven aan het meubel. In plaats van dat het een simpele vakkenkast is, heeft hij er namelijk wat meer diepte aan toegevoegd.

Een deel van het TV-meubel is op de grond komen te staan, maar omdat de kamer redelijk hoog is, heeft Patrick nog een tweede deel gemaakt dat aan de muur is komen te hangen.

De laatste details

Om de akoestiek in de woonkamer nog beter te maken, heeft Jasper een wandpaneel gemaakt met stof. Dit ziet er hip en leuk uit én stof werkt supergoed als dempmateriaal.

Marle en Tjerk wilden graag veel aardetinten terug laten komen in hun interieur, maar Jasper zou Jasper niet zijn als hij daar geen contrasterende kleur bij zou gebruiken. Daarom heeft hij gekozen voor blauwtinten. Deze steken namelijk hartstikke lekker af tegen die aardetinten én geven een stijlvolle look aan de kamer. Ook in het wandpaneel heeft hij de blauwtinten terug laten komen.

Daarnaast heeft Jasper ervoor gekozen om een zacht kleed in de woonkamer neer te leggen met een wat grovere structuur. Dit zorgt voor een warme sfeer én helpt wederom bij de akoestiek.

Patrick wilde ook het TV-meubel nog wat pimpen en heeft weer de vorm van de toog terug laten komen. Uit houten panelen heeft hij de vorm gezaagd en deze heeft hij naast het meubel tegen de muur gehangen.

“Vet mooi”

Wanneer Marle en Tjerk hun opgeknapte woon- en eetkamer binnenstappen, valt bij beiden de mond open van verbazing. “Wooow!”, roept Marle. Waarop Tjerk naar zijn mond grijpt en zegt: “Vet mooi!” Ze kijken hun ogen uit. “Ik denk dat we er heel erg van gaan genieten,” zegt Tjerk. Dat klinkt weer als een geslaagde klus!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore