Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Van postzegeltuin tot New York chic tuin

19 mei 2022 15:57 Aangepast: 19 mei 2022 18:24

Mandy en Joost wonen ruim drie jaar in een gezellige volksbuurt in Alkmaar. Voordat hun kleintje geboren werd, hebben ze hun huis al helemaal aangepakt. Maar met de tuin komen ze er maar niet uit. Door de beperkte ruimte weten ze niet hoe ze moeten beginnen. Tom schiet te hulp.

Het stel is niet tevreden over de uitstraling van hun tuin. Het is klein, leeg en kaal. Graag willen ze een combinatie van modern, chic en groen. Ook willen ze een lekker plekje om te kunnen zitten én zoeken ze een praktische oplossing voor hun vuilnisbak. Want dat is een doorn in het oog, zeker in zo’n kleine tuin. Daarnaast is de schutting nogal gammel en staat er een grote struik die daar helemaal in is vergroeid. Die mogen allebei weg van Mandy en Joost. Tom gaat samen met het team aan de slag met de tuin in Alkmaar.

De oude situatie De oude situatie

Nieuwe tegels voor een rustige sfeer

De tegels die in de kleine tuin lagen waren erg klein, dat voor extra veel voegen zorgt. Gevolg? Een onrustige sfeer. Tom heeft dus de kleine, oude tegels vervangen voor grotere en lichtere tegels. Doordat deze wat lichter van kleur zijn en er veel minder voegen zijn krijgt de tuin gelijk een rustigere en modernere uitstraling.

Poort en schutting

De oude schutting was erg gammel en de poort zat aan de zijkant van de tuin. Voor de nieuwe schutting heeft Tom ervoor gekozen om de poort in het midden van de tuin te plaatsen.

De palen van de schutting zijn van Douglashout. Deze kunnen niet direct de grond in, want dan raken ze beschadigd door vocht en lucht. Daarom heeft Tom ze eerst behandeld met een rubber seal tot net boven de grond.

De paal waar de poort aan komt te hangen heeft Tom vast gezet met beton. Zo weet hij zeker dat de paal blijft staan en niet gaat hangen. De schutting heeft Tom gemaakt van dunne, verticale latjes met een kleine ruimte ertussen.

New York chic

Om de tuin die echte New York chic look te geven, heeft Tom ook tegen de stenen muur latjes geplaatst. Hiervoor heeft hij eerst horizontale laten tegen de muur geslagen met een betonboor en slagpluggen. Daarop heeft hij een zwart doek bevestigd, zodat er mooi contrast ontstaat. Daarnaast zorgt het voor een extra ruimtelijke gevoel. Hier tegenaan zijn verticale latten geplaatst met telkens een klein beetje ruimte ertussen. Dit zijn dezelfde latjes als waar de schutting van is gemaakt. In het midden van de muur heeft Tom ruimte gelaten voor de loungebank.

Kliko ombouw

De afvalbak mag bij Mandy en Joost niet aan de straat blijven staan en moét dus in de achtertuin blijven. Maar zo’n kliko is nou niet de mooiste toevoeging aan een tuin. Daarom heeft Tom er een kleine ombouw voor gemaakt in de hoek van de tuin, helemaal in de stijl van de rest van de schutting en bank. 

Plantenbakken

In de tuin heeft Tom een aantal plantenbakken gemaakt. Hiervoor heeft bij betonplex gebruikt. Dit zijn hardhouten planken met een beschermend laagje eroverheen. Zo wordt het hout beschermd tegen vocht. In dit geval is het laagje zwart, zodat het overeenkomt met de zwarte onderlaag van de schutting. Want ook hier zijn de plantenbakken bekleed met de verticale latjes die overal in de tuin terugkomen.

Bank op maat

Zoals Mandy en Joost al aangaven, willen ze heel graag een loungeplekje om lekker in de tuin te kunnen zitten. Tom heeft daarom een bank helemaal op maat gemaakt voor in de tuin. De bank is tussen de twee plantenbakken tegen de muur aan komen te staan en heeft dezelfde New York chic stijl die Tom in de hele tuin heeft doorgetrokken. In plaats van verticale latjes, heeft hij de bank van horizontale latjes gemaakt om zo het patroon een beetje op te breken.

Groen

Natuurlijk kunnen er in een tuin geen planten ontbreken. Tom heeft daarom de plantenbakken gevuld met lekker veel verschillende groenmakers. Een van die planten is de zwarte bamboe, ofwel de Phyllostachys nigra. Dit type bamboe heeft zwarte stengels die heel mooi afsteken tegen het fijne, groene blad.

Ook heeft Tom de vingerplant in de tuin geplant. Deze Fatsia japonica spidersweb is een bijzondere soort door de witte vlekken die het blad heeft.

Om ook wat bloemen aan de tuin toe te voegen heeft Tom gekozen voor de Armeria maritima, oftewel Engels gras. Dit zijn dunne stengels van maximaal 20 centimeter met vrolijke lichte bloemetjes erbovenop.

“Ik ben nu wel gespannen ja”

Voordat Mandy en Joost de tuin binnenlopen vraagt Tom nog even hoe het met ze gaat. “Ik ben nu wel gespannen ja”, zegt Joost. Maar wanneer ze dan eindelijk hun nieuwe tuin mogen zien, kunnen ze allebei niet stoppen met glimlachen. “Wat gaaf jongens!”, roept Mandy blij. Wederom een geslaagd project dus!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore