Tuintips van tom

De kasplantjes mogen naar buiten: hier moet je op letten

13 mei 2022 17:43

11 tot 14 mei is het ijsheiligen, wat betekent dat je alle gekweekte en gezaaide plantjes uit de kas ná die datum met een gerust hart buiten kunt zetten. Het is namelijk zeker dat er na IJsheiligen eigenlijk geen vorst meer komt. Jur vraagt of Tom tips heeft voor het buitenzetten van je planten.

Wat kan naar buiten? 

Bijna alles wat je in de kas hebt gezaaid kan na ijsheiligen naar buiten. Zeker plantjes die erg in de hoogte groeien – zoals bonen – zullen het fijn vinden om naar buiten te gaan. Dit heeft ook te maken met de extra ruimte die ze daar hebben om te groeien.

Alleen plantjes die echt houden van een warm kasklimaat zullen liever in de kas blijven staan. Aubergines zijn een voorbeeld van zo’n gewas. Deze hoeven dus niet naar buiten.

Verenkelen

Als je dan je plantjes naar buiten gaat verplaatsen is het belangrijk dat je ze verenkelt. Wanneer je iets zaait zal de kans groot zijn dat de planten erg dicht tegen elkaar zullen groeien. Het moment dat ze dan buiten in de volle grond worden gezet, gaan ze harder groeien en worden ze groter, zowel in de hoogte als in de breedte. Ze hebben dus meer ruimte nodig. Daarom is het van belang dat je niet een kluitje gewassen op één plek plant.

Met het verenkelen van de planten moet je rekening houden met hoe groot de plant gaat worden. Zo heeft een snijboon bijvoorbeeld niet heel veel tussenruimte nodig, omdat deze vooral de hoogte in groeit. Ook moeten planten buiten iets dieper in de grond staan dan in de kas.

Afharden

Net als wij vinden je gewassen het niet fijn om in één keer in een ander klimaat te staan. Daarom is het wijsheid om ze eerst te laten wennen aan het buitenweer. Hoe je dat doet is gelukkig heel simpel. De plantjes die je naar buiten gaat verplaatsten, zet je eerst overdag – met kweekbakje en al – een paar uurtjes buiten. Wanneer het dan avond wordt, zet je ze weer terug in de kas. Op die manier wennen ze rustig aan de temperatuur. 

Als de nachten weer wat warmer zijn, kun je de planten ook een keer buiten laten staan. Nadat je dit een aantal keer hebt gedaan, kun je ze dan eindelijk echt overplanten naar buiten. Geef ze dan voldoende water zodat ook de wortels goed kunnen wennen en genoeg voeding krijgen.

Zaaien

Na ijsheiligen kun je ook gaan starten met nieuwe gewassen zaaien. Het is namelijk in de lente en de zomer dé tijd om de wintergroentes te gaan zaaien. Zo kun je spinazie, broccoli, spruitjes en boerenkool nu alvast in de tuin zetten zodat je daar komende winter van kan genieten. Om het makkelijker te maken voor jezelf, kun je er een zaaikalender bij pakken. Hierin staat precies per maand beschreven wat je kunt zaaien en wanneer je het kunt oogsten. Hier vind je de zaaikalender van mei.

Onderhoud

In deze tijd van het jaar is het ook weer tijd om je moestuin zomerklaar te maken. Het kan zijn dat je ’s winters gewassen in de tuin had staan en daar een vliesdoek overheen had liggen. Deze kun je nu opruimen.

Zet ook een goede watervoorziening klaar zoals druppelslangen of een sproeiertje. Het kan namelijk zijn dat het heel snel erg droog wordt in deze periode. Het is bij een droge periode van belang dat je om de dag je moestuin even checkt en dan dus ook water geeft.

Naast dat de gewassen hard gaan groeien door het lekkere weer, komt natuurlijk ook onkruid weer veel naar boven. Houd dit in de gaten en haal het op tijd weg voordat het je gewassen verstikt.

Fotocredits

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore