Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Asperges op klassieke wijze met boerenmeisjescake toe

Vandaag laat Hugo zien hoe je het ‘witte goud’ op klassieke wijze maakt. Daarbij maakt hij een cake met de boerenmeisjes van een aantal weken geleden, want die zijn inmiddels klaar!

Het recept bestaat uit twee delen: asperges op klassieke wijze en boerenmeisjescake. We beginnen met de asperges en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze van de cake.

Asperges met ei, ham en botersaus

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 40 minuten

Ingrediënten:

  • 1½ kg verse witte asperges
  • zout en peper
  • 1 stukje foelie
  • 6 eieren
  • 500 gr. krielaardappels
  • 125 gr. ongezouten roomboter
  • klein bosje bladpeterselie
  • 300 gr. flinterdunne gegrilde beenham
  • ½ bakje tuinkers

Extra benodigdheden: dunschiller

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de asperges met een dunschiller, bewaar de schillen. Snijd 2-3 cm van de onderkanten af.

Stap 2: Breng de asperges onder de schillen met de foelie en een goeie snuf zout in een ruime pan water aan de kook. Laat 2 minuten koken en draai dan het vuur uit. Laat nog 10-15 minuten staan, daarna zijn de asperges perfect gaar.

Stap 3: Kook intussen de krieltjes 15 minuten in water met eventueel zout. Halveer eventueel de grote exemplaren voor het koken. 

Stap 4: Kook ook intussen de eieren in circa 7 minuten hard.

Stap 5: Klaar de boter: laat de boter op laag vuur smelten, de bovenste laag wordt helder en het bezinksels laat je in de pan. Breng de geklaarde boter op smaak met zout en peper.

Stap 6: Snijd de peterselie fijn.

Stap 7: Pel en hak de eieren fijn en meng met de peterselie.

Stap 8: Leg de asperges op de borden. Leg de krielen erbij, verdeel het ei over de asperges en maak roosjes van de ham. Lepel de boter erover. Bestrooi met tuinkers.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Boerenmeisjescake

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 15 minuten + circa 1 uur oventijd

Ingrediënten:

  • 200 gr. roomboter (op kamertemperatuur) + extra voor invetten
  • 200 gr. suiker
  • 1 citroen
  • snufje zout
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 230 gr. bloem + extra voor de boerenmeisjes
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 60 ml volle yoghurt
  • 130 gr. boerenmeisjes (zie recept)

Extra benodigdheden:

  • cakeblik
  • bakpapier
  • mixer
  • afkoelrek

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 170°C (onderbovenwarmte). Bekleed het bakblik met bakpapier.

Stap 2: Klop de boter met de suiker, de citroenrasp en het zout in enkele minuten romig.

Stap 3: Mix daarna één voor één de eieren erdoor. Meng dan de bloem met het bakpoeder en spatel dit door het beslag.

Stap 4: Meng als laatste de yoghurt door het beslag.

Stap 5: Laat de boerenmeisjes uitlekken en snijd in stukjes. Wentel dit door een beetje bloem, zodat de abrikozenstukjes bedekt zijn met een laagje bloem. Spatel het daarna voorzichtig door het beslag.

Weetje: Door de boerenmeisjes door de bloem te halen voorkom je dat ze straks zakken in de cake. Je wilt natuurlijk bij elke hap de abrikozen proeven!
Stoofpot
Lees ook:
Stoofpot met garnalen én boerenjongens en -meisjes

Stap 6: Bak de cake in circa 1 uur gaar.

Stap 7: Plaats de cake uit het blik op een afkoelrek en laat iets afkoelen voor het serveren.

Dit is een artikel van