RTL Wonen

Zo maak je je huis stofvrij na een verbouwing én zo voorkom je het

15 mei 2022 19:45 Aangepast: 19 mei 2022 14:51

Een verbouwing gaat altijd gepaard met een dikke laag stof in huis. Het schoonmaken daarvan is een flinke klus en dan nog vind je lang daarna vaak nog een hoop stof terug. In dit artikel lees je hoe je dit het beste kan schoonmaken én hoe je het zelfs voor een groot deel kan voorkomen.

Vegen en stofzuigen

Allereerst is het van belang om tussendoor, maar zeker aan het einde goed te vegen. Hierdoor is het ergste al weg voordat je gaat stofzuigen.

Doe dit niet met je eigen stofzuiger, want die gaat al dat bouwstof niet leuk vinden of misschien zelfs niet overleven. Huur daarom een speciale stofzuiger bij bijvoorbeeld een bouwmarkt.

Tip: zorg dat de ramen allemaal openstaan, zodat een deel van het stof naar buiten gaat.

Van boven naar beneden

Wanneer je het ergste stof hebt weggehaald met de stofzuiger kan je aan de slag met de rest schoon te maken. Doe dit met een natte doek en wissel dit af met een stofdoek. Doe dit altijd van boven naar beneden, want anders kun je beneden weer opnieuw beginnen als je boven klaar bent. Vergeet ook vooral niet de muren en deuren, want stof kleeft aan alles!

Dweilen

Een groot deel van het stof belandt uiteindelijk weer op de vloer, vandaar dat het van belangrijk is om tussendoor goed te dweilen. Hierdoor kan het stof niet weer omhoog dwarrelen.

Herhaal deze stappen meerdere keren en je zult zien dat het stof uiteindelijk verdwijnt. Dan kun je nu eindelijk lekker genieten van je stofvrije huis!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie en tips!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stof voorkomen tijdens een verbouwing 

Moet je nog beginnen met het verbouwen van je huis, dan is het natuurlijk handiger om die stofvorming helemaal te voorkomen. Dit doe je op de volgende manieren:

  • Leg vochtige handdoeken voor de kieren.
  • Plak de kieren van deuren, ramen, kasten et cetera af met afplaktape.
  • Dek de meubels af met plastic of oude lakens.

Fotocredits

Headerfoto: Vesnaandjic

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore