Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Van kale tuin naar heerlijke plek met mediterrane sferen

05 mei 2022 17:43 Aangepast: 06 mei 2022 11:46

Richelle en Marijn wonen sinds kort in hun heerlijke huis in Hoorn. Het is hun eerste huis mét een tuin. Maar vooralsnog vinden ze hun tuin kaal en sfeerloos en zouden daar graag verandering in zien. Hun wens? Een tuin met een mediterrane sfeer! Ze weten alleen niet zo goed waar ze moeten beginnen. Gelukkig is Tom er samen met het team mee aan de slag gegaan.

Het stel woont samen met hun twee jonge kinderen in hun fijne huis in Hoorn. Voor het eerst hebben ze een huis met een tuin, dus tuinieren is voor hen helemaal nieuw. Door gebrek aan tijd en handigheid hebben ze zelf nog geen stappen gezet om de tuin aan te pakken. Graag willen ze een warme en gezellige sfeer creëren. Tuinontwerper Huib Schuttel heeft een gaaf ontwerp gemaakt en Tom gaat de tuin omtoveren tot een heerlijke plek om samen te komen.

De oude situatie De oude situatie

Klimop bijwerken

Als eerste stap heeft Tom de klimop gesnoeid die al in de tuin van Richelle en Marijn stond. Deze zorgt al voor een mooie basis voor het groen. Tom geeft daarbij ook tips over het snoeien van de plant. Het is belangrijk dat je zo’n plant namelijk minimaal drie keer per jaar snoeit. Anders groeit ‘ie heel breed en dat is natuurlijk zonde van de ruimte in de tuin. Als tweede tip geeft Tom dat je het beste tot na de vorst kunt wachten met de eerste snoeibeurt van het jaar. Wanneer je hem vóór de vorst snoeit kun je de plant flink beschadigen, en dat is natuurlijk zonde.

Oud eruit, nieuw erin

De tegels die in de tuin lagen waren grauw en grijs. Ze straalden dus totaal geen sfeer uit en al helemaal niet de mediterrane sfeer die Richelle en Marijn graag in hun tuin wilden zien. Daarom heeft Tom ze er allemaal – behalve bij de oprit – uitgehaald. Ook het kunstgras ging eruit, want dit is natuurlijk in de zomer niet fijn voor de tere kindervoetjes.

Voor de nieuwe tegels heeft Tom twee soorten met elkaar gecombineerd: lichtgrijze betontegels voor de basis en als tegenhanger heeft hij warmbruine betontegels met leuke motieven gelegd in de tuin. Deze geven echt die Portugese look die het stel wil hebben. De tegels zijn ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Ze hebben namelijk een coating waardoor de tegel lang beschermd blijft en makkelijk schoon te maken is.

Scheiding

Om een scheiding te maken tussen de plek van binnenkomst en de loungehoek heeft Tom ervoor gekozen om een bloeiende klimplant – de wintergroene Clematis armandii – aan de rand van de loungehoek te plaatsen. Ook de dipladenia (ofwel Mandevilla splendens) krijgt een plekje tegen het hek aan. Met de prachtig roze, trompetvormige bloemen geeft ‘ie een gezellige, zomerse sfeer aan de tuin.

Eetgedeelte

Wanneer je via het huis de achtertuin binnenloopt kom je direct bij het eetgedeelte. Tom heeft hier een prachtige pergola gebouwd om er een knus gevoel aan te geven. De pergola is gemaakt van Douglas houten palen. Deze kun je beter niet direct in de grond plaatsen, dus heeft Tom ze op betonpoeren gezet.

Ombouw

Richelle en Marijn hebben drie vuilnisbakken in de tuin staan. En zoals bijna iedereen zich hier wel in vinden zijn dit nou niet echt mooie toevoegingen aan de tuin. Of misschien zelfs wel een doorn in het oog. Daarom heeft Tom ze weggewerkt achter een ombouw. Deze is iets hoger geworden dan de kliko’s zelf. Zo kan er nog steeds genoten worden van de leuke perenboom die tegen de wand aan groeit.

Borders

Door de tuin heen heeft Tom verschillende plekjes niet betegeld waar hij planten heeft geplaatst. Om ook hierin weer die Zuid-Europese sfeer terug te laten komen, heeft hij ervoor gekozen om twee olijfbomen (de Olea europaea) neer te zetten. Om de borders op te vullen heeft Tom ook de muurbloem (of Erysimum), ezelsoor (Stachys byzantina) én de Lavandula stoechas (ofwel de kuiflavendel) een mooi plekje gegeven. Deze planten zorgen voor meer groen in de tuin en met de paarse bloemetjes van de lavendel en de muurbloem fleurt het geheel helemaal op.

“Ik ben gewoon heel erg benieuwd…”

Richelle wilde graag vanaf de start al weten wat het ontwerp voor de tuin was, maar Marijn wilde zich heel graag laten verrassen. “Ik ben gewoon heel erg benieuwd wat het geworden is,” zegt Marijn. Ook Richelle is toch wel erg benieuwd naar het eindresultaat.

Wanneer het stel de tuin binnenloopt, kijken ze hun ogen uit. “Dit had ik echt niet verwacht,” zegt Marijn verbaasd. Ze zijn ontzettend tevreden met hun nieuwe, mediterrane tuin. Wederom een geslaagde klus! 

Miniatuurvoorbeeld
Shop hier alle items uit de metamorfose

Shop The Look: heerlijke plek met mediterrane sferen

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore