RTL Wonen

Zo maak je je granieten aanrecht schoon

02 juli 2022 17:45

Een robuust, graniet tafelblad, aanrechtblad of zelfs een natuurstenen vloer staat heel stijlvol. Maar heb je er ook bij nagedacht hoe je dit schoon krijgt? Een foutje kan je mooie natuurstenen blad namelijk zo verpesten. Wil je niet. Geen paniek. Scrol verder om te lezen hoe je het zonder schade schoonmaakt.

Graniet schoonmaken

Graniet is een natuurproduct. Reden genoeg om extra voorzichtig te zijn met agressieve schoonmaakmiddelen. Net zoals je huid heeft graniet poriën. Hierdoor kunnen vieze vlekken sneller in het materiaal trekken. Je voorkomt blijvende schade door graniet op de juiste manier schoon te maken.

Graniet of wél dagelijks reinigen?

Zeker wel! Zorg voor een dagelijkse reiniging van je graniet. Verwijder etensresten en eventuele vlekken van drinken meteen. Doe dit met een sopje met lauw water en een mild schoonmaakmiddel. Afwasmiddel is prima. De poriën van graniet kun je makkelijk schoonmaken met een zachte tandenborstel. Eindig de dagelijkse schoonmaakbeurt door met een vochtige doek over het graniet te gaan, zodat eventueel resten van het schoonmaakmiddel worden verwijderd. En schoon is het!

Kalkaanslag in je blad?

Als je een granieten aanrechtblad hebt, is de kans groot dat je kalkaanslag in het blad krijgt. Dit komt doordat er in ons water redelijk wat kalk zit. We zeggen het vaker; voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het wijsheid om een waterontharder aan te schaffen. Dit apparaat zorgt ervoor dat er geen kalkmoleculen meer in het water zitten, waardoor je automatisch geen kalkvlekken krijgt. Handig!

Heb je helaas toch al kalkvlekken in je blad, dan kun je het best een expert benaderen. Die kan tips geven of het voor je oplossen.

Vochtwerend maken 

Graniet heeft naast de dagelijkse reiniging nog meer aandacht nodig. Je houdt je granieten aanrecht langer mooi door het regelmatig te impregneren. Dit betekent dat je het materiaal vochtwerend maakt. Hierdoor kunnen vieze resten niet zomaar in het graniet trekken.

Je impregneert graniet door het eerst goed schoon en droog te maken. Doe hierna wat impregneermiddel op een doekje. Ga hiermee voorzichtig over het graniet heen. Daarna is het een kwestie van een kwartier wachten, zodat het kan intrekken. Na deze vijftien minuten is het tijd om te testen. Laat een druppel water op het blad vallen. Blijven de waterdruppels heel? Dan heb je het goed gedaan. Zakken de druppels weg in het graniet? Herhaal het proces dan nog een keertje. Het is verstandig om je natuurstenen blad elk jaar opnieuw te impregneren. 

Dit zijn de don’ts

Gebruik niet te veel water

Bij het schoonmaken van een natuurstenen blad moet je er goed op letten dat je niet te veel water gebruikt. Het overschot aan water kan namelijk via de poriën of kapotte voegen in het steen trekken wat voor beschadigingen zorgt.

Geen bijtende producten

Het kwam eerder al even ter sprake, maar gebruik absoluut bij het schoonmaken van het granieten blad geen bijtende producten met een hoge pH-waarde, zoals chloor, azijn of antikalkmiddelen. Deze producten tasten de steen- én toplaag aan en zullen op den duur alleen maar voor problemen zorgen. Maak je blad daarom met middeltjes schoon die speciaal gemaakt zijn voor natuursteen of gebruik water met neutrale zeep.

Pas op met schuursponsjes

Natuursteen is gevoelig voor beschadigingen, dus pas op met schuursponzen en harde borstels. Deze laten krassen achter en beschadigen de steensoort. Lang verhaal kort: behandel je natuurstenen blad met liefde en geduld.

Toch schade?

Kan gebeuren! Het is bij zo’n gevoelig materiaal als natuursteen heel belangrijk dat je de schade zo snel mogelijk herstelt. Laat je het te lang zitten? Dan is de kans groot dat de schade erger wordt. De schade kun je het best door een specialist laten herstellen die de juiste handigheidjes en gereedschappen heeft.

Fotocredits

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore