Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Verschillende soorten raambekleding schoonmaken: zo pak je het aan

Het schoonmaken van de raambekleding hoeft gelukkig niet heel vaak te gebeuren. Maar... daardoor wordt het juist ook weer veel vergeten. En hoe zit het dan met al die verschillende soorten raambekleding? Huishoudcoach Zamarra Kok geeft tips.

Gordijnen

Gordijnen zijn nog altijd de meest gebruikte raambekleding. Het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken, maar doe het zeker niet te vaak. Dat kan er namelijk voor zorgen dat ze gaan slijten en hun kleur verliezen. Kijk dus eerst goed of het wel nodig is om ze te wassen. Misschien is alleen de bovenkant stoffig. Dan kan je er gemakkelijk met de stofzuiger – met het kleine, zachte borsteltje – of microvezelplumeau langs om het stof weg te halen

Als het wel tijd is om je gordijnen te wassen, is het van belang dat je goed in het label kijkt hoe je dat doet. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor kleine foutjes bij het wassen. Mocht je twijfelen over het waslabel of is deze niet meer te lezen, dan zit je meestal goed met een wolprogramma van 30ºC. Lees hier hoe je je gordijnen het beste kunt schoonmaken en wat je moet doen met de gordijnhaakjes. 

Vitrages

Het schoonmaken van vitrages gaat eigenlijk hetzelfde als bij gordijnen. Je kunt ze gewoon in de wasmachine stoppen. Vind je het spannend om je vitrage te wassen, omdat je toch bang bent voor beschadigingen? Dan kun je ze ook gemakkelijk weken met een oxipoeder. Gebruik hierbij voor witte vitrages oxipoeder voor witte was en voor gekleurde vitrages oxipoeder voor gekleurde was. Dit kun je het beste in een bad doen. Laat het een uurtje weken, spoel het af met veel koud water en hang de vitrage vochtig op.

Rolgordijnen

Deze gaan natuurlijk niet zo makkelijk de was in. Maar gelukkig is het bij een rolgordijn vaak al voldoende om ze regelmatig af te nemen met een microvezelplumeau.

Heb je nou toch een vlekje in het rolgordijn zitten, dan is het meestal genoeg om met een goed uitgeknepen, vochtig microvezeldoekje het plekje weg te werken. Voor poederachtige vlekken kan je beter geen nat doekje gebruiken, daarmee veeg je de vlek alleen maar uit. Gebruik hiervoor een stukje tape. Druk het tegen de vlek aan, trek het weer weg en herhaal dit voorzichtig tot de vlek is verdwenen.

Plisségordijnen

Hebben je plisségordijnen veel stof gevangen? Dan kan je dit gemakkelijk weer oplossen met een microvezelplumeau. Zit er een vlekje in, dan kun je het beste een meubelreiniger gebruiken voor textielstoffen én een vochtig doekje.

Jaloezieën

Wederom is het hierbij vaak al voldoende om bij stoffigheid met de microvezelplumeau eroverheen te gaan. Maar dit is natuurlijk niet het enige vuil dat er op jaloezieën kan komen. Bij vettigheid of vlekken kun je het beste een allesreiniger en een microvezeldoekje gebruiken.

Voor plastic jaloezieën is het ’t makkelijkst om de jaloezieën helemaal dicht te doen, die kant schoon te maken en vervolgens ze helemaal de andere kant op te draaien en dan dus de andere kant schoon te maken. Het is hierbij verstandig je doekje in te spuiten, in plaats van de jaloezieën. Anders kunnen de verticale banden vies worden en dat wil je natuurlijk voorkomen! 

Bij metalen jaloezieën kun je het bovenstaande trucje niet gebruiken, omdat de plaatjes dan kunnen gaan knikken. Hiervoor kan je dan het beste een jaloezieënborstel gebruiken. Dit is een zacht borsteltje dat je om de jaloezie klemt. Wanneer je dan heen en weer gaat, maak je zowel de bovenkant als de onderkant schoon.

Fotocredits

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van