Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Heerlijke Marokkaanse eieren én Marokkaanse koekjes

Vandaag duikt Hugo de Marokkaanse keuken in vanwege het Eid al Fitr (ook wel bekend als het Suikerfeest), nu de Ramadan is afgelopen. Hij maakt heerlijke Marokkaanse eieren met als dessertje Marokkaanse koekjes.

We starten met de eieren en verderop lees je het recept voor de koekjes. Aan de slag!

Marokkaanse eieren

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 grote rode ui
  • 3 à 4 tenen knoflook
  • 2 paprika’s
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 500 gr. tomaten
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr.)
  • zout en peper
  • 4 grote scharreleieren
  • 1 bos bladpeterselie en/of koriander
  • Marokkaans brood (voor erbij)

Extra benodigdheden:

  • hapjespan of braadpan met deksel
  • vijzel

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel de ui en snijd deze in kwart ringen. Verhit vervolgens een scheut olie in de pan en fruit de ui.

Stap 2: Maak de paprika schoon, snijd deze in stukken en voeg toe bij de uien. Pel en snijd dan de knoflook en voeg ook deze toe aan de pan. Bak alles circa 10 minuten.

Stap 3: Vijzel intussen het komijnzaad. Voeg dit en de ras el hanout toe aan de pan en bak het een minuutje, zodat de smaken loskomen.

Stap 4: Snijd de tomaat in stukjes en voeg deze toe aan de pan. Bak dit nog 10 tot 15 minuten. Voeg daarna de tomaten uit blik erbij en laat dit 5 tot 10 minuten inkoken.

Stap 5: Hak de meeste kruiden fijn en schep deze door het gerecht. Maak dan kuilen in de pan en breek hierin de eieren. Dek de pan af en laat dit 5 tot 10 minuten sudderen tot het eiwit is gestold. De dooier mag zacht blijven.

Stap 6: Bestrooi het gerecht bij het serveren met peterselie en/of koriander en serveer er brood bij.

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Marokkaanse koekjes

  • Dessert of snack: 30 stuks
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 50 gr. blanke, geroosterde amandelen
  • 50 gr. geroosterde sesamzaadjes
  • 125 gr. zachte roomboter
  • 125 gr. kristalsuiker
  • 125 ml neutrale olie
  • ½ theelepel rozenwater
  • ½ zakje bakpoeder
  • snuf zout
  • 450 gr. bloem
  • poedersuiker

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje
  • bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200º C. Maal intussen de amandelen en sesamzaadjes fijn in het hakmolentje.

Stap 2: Meng de roomboter met de suiker en voeg de olie en het rozenwater toe. Meng het goed door elkaar.

Stap 3: Meng vervolgens de gemalen amandelen en sesam, het bakpoeder en het zout toe en roer het door. Voeg de bloem erbij en kneed het tot een stevig deeg.

Stap 4: Rol van het deeg 30 balletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en duw ze iets plat met je handpalm. Bak ze vervolgens circa 25 minuten in de oven (ze moeten niet te bruin worden).

Stap 5: Laat de koekjes afkoelen op een rooster en bestrooi ze met poedersuiker wanneer je ze serveert.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van