Koken met Hugo!

Gebakken sperziebonen met noodles en zelfgemaakte tahin

02 mei 2022 17:44

Het is tijd voor iets duurzaams en goedkoops. Hugo maakt vandaag heerlijke roerbak met noodles en Chinese kool. Daarbij maakt hij gebakken sperziebonen met sesam én zelfgemaakte tahin. We starten met de sperziebonen. Verderop lees je het recept voor de roerbak en de zelfgemaakte tahin.

Gebakken sperziebonen met sesam

  • Bijgerecht voor 2 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 400 gr. sperziebonen
  • neutrale olie
  • 1 eetlepel tahin (zie recept)
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel Japanse of lichte sojasaus
  • ½ theelepel suiker

Extra benodigdheden: vijzel

Bereidingswijze

Stap 1: Rooster het sesamzaad lichtbruin in een droge koekenpan of wok. Maak vervolgens de sperziebonen schoon.

Stap 2: Verhit een scheut olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en bak hierin de sperziebonen circa 8 minuten, totdat ze een beetje blakeren.

Stap 3: Maal het sesamzaad grof in een vijzel en meng dit samen met de sperziebonen, tahin, rijstazijn, sojasaus en suiker. Breng het eventueel op smaak met zout.

Stap 4: Meng de sperziebonen met de saus.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Roerbak met noodles, ei en Chinese kool

  • Hoofdgerecht voor 2 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gr. ronde tarwenoodels of spaghetti
  • 1 ui
  • neutrale olie
  • ½ Chinese kool
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels worcestershiresaus
  • 4 theelepels tomatenketchup
  • 1½ theelepel kristalsuiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 bosje bieslook

Extra benodigdheden: wok

Bereidingswijze:

Stap 1: Kook de noodles volgens de gebruiksaanwijzing. Giet ze af en spoel ze koud met water. Laat ze goed uitlekken.

Stap 2: Pel de ui en snijd deze in dunne, halve ringen. Verhit vervolgens de wok en voeg een scheut olie toe. Bak hierin de ui op halfhoog vuur tot ze gaan kleuren.

Stap 3: Snijd de kool in grove repen en voeg deze toe aan de wok. Roerbak de kool tot hij gaat slinken en kleuren.

Stap 4: Klop de eieren los. Schuif de kool en ui naar een kant in de wok en giet het ei in het midden van de pan. Roer het door elkaar tot het ei gestold is en voeg dan de noodels toe. Schep alles een paar keer om. 

Stap 5: Voeg de worcestershiresaus, ketchup, suiker en sojasaus toe en schep alles goed om zodat de noodles bedekt zijn met saus.

Stap 6: Hak de bieslook en strooi deze over het gerecht bij het serveren.

Miniatuurvoorbeeld
Ook lekker om eens te proberen!

Oud-Hollandse hete bliksem met sperziebonen en karbonaadjes

Zelfgemaakte tahin

  • Saus
  • Bereidingstijd: circa 5 minuten

Ingrediënten:

  • 75 gr. geroosterd sesamzaad
  • 75 gr. wit sesamzaad
  • 100 ml neutrale olie (zonnebloem- of arachideolie)
  • zout

Extra benodigdheden: keukenmachine of blender

Bereidingswijze

Stap 1: Maal al het sesamzaad fijn in de keukenmachine of blender.

Stap 2: Voeg de olie toe zodat er een pasta ontstaat. Breng het op smaak met zout.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore