RTL Wonen

Geprikt door een brandnetel? Dit verlicht de jeuk en pijn

30 april 2022 20:24 Aangepast: 30 april 2022 21:12

De natuur wordt groener en groener nu we richting de zomer gaan, maar dat betekent ook dat de brandnetel meer en meer oppopt. En we weten allemaal dat die een gemene pijn en veel jeuk veroorzaken. Met de volgende tips kun je de pijn en jeuk van een brandnetelprik verzachten:

Zo lang heb je er last van

Bij de meeste mensen zal de jeuk en pijn van van een brandnetel na ongeveer een uur wegtrekken. Sommige mensen kunnen er echter langer last van hebben.

Door de jeuk zal je de neiging krijgen er aan te krabben, maar dat werkt eigenlijk alleen maar in je nadeel als je er snel vanaf wil zijn. Probeer daarnaast vooral contact met water te vermijden, want ook dit kan de klachten erger maken. 

Helende planten

Om brandnetelpijn en jeuk te verlichten zijn er verschillende planten waar je naar op zoek kunt gaan. Het is echter niet bewezen dat deze planten de pijn en jeuk kunnen verhelpen, maar ze verlichten het nare gevoel waardoor het draagbaarder zal worden tot het over is.

Weegbree:

Deze plant groeit vaak in de buurt van de brandnetels zelf, dus je hoeft hiervoor gelukkig niet ver te zoeken. De weegbree is te herkennen aan de lage brede bladeren en de lange stengeltjes die uit het midden groeien. Kneus de bladeren en wrijf deze over de bultjes. Ze hebben een groeiperiode van mei tot november. 

Hoewel de weegbree dus fijn is als verlichting tegen de pijn is het tegelijkertijd ook een vervelend onkruid dat je gazon in no-time kan overnemen. Wil je dat niet? Lees dan hier hoe je dit voorkomt! 

Grote weegbree (links), smalle weegbree (rechts) Grote weegbree (links), smalle weegbree (rechts)

Hondsdraf:

Ook deze groeit vlakbij brandnetels. De kruipende plant is te herkennen aan zijn kleine blauwpaarse bloemetjes. Rol de bladeren over de jeukende plek en het zal snel je klachten verlichten. Deze groeit van april tot juni.

Veldzuring:

Wederom groeit deze plant in de buurt van de boosdoeners en vaak op plekken waar ook veel gras staat. De stengel van veldzuring is sappig en zurig waardoor het snel de pijn en jeuk zal verlichten.

Paardenbloem:

De bekende gele (en later pluizige) bloemen zijn bijna overal wel te vinden en groeien bijna het hele jaar door. Wrijf bij deze plant de gele bloem over de brandnetelbultjes. Pas op met het sap van de stengel, want hiervan krijg je de vlekken niet meer uit je kleren. 

Lees ook deze tips om van paardenbloemen af te komen!

Aloë vera:

Deze groeit niet zomaar in het wild, maar heb je misschien wel in huis. De gel van de Aloë vera werkt verkoelend en verzachtend voor je huid. Lees hier waar Aloë vera nog meer goed voor is.

Hondsdraf (links), veldzuring (rechts) Hondsdraf (links), veldzuring (rechts)

Huismiddeltjes

Kun je de bovenstaande planten niet vinden? Geen stress! Er zijn ook middeltjes die je in huis hebt liggen die helpen tegen de brandnetelklachten. Ook deze middeltjes zullen je klachten niet verhelpen, maar wel verlichten.

Tandpasta:

Het is misschien een beetje een geklieder, maar probeer eens wat tandpasta over de plekjes heen te wrijven. De frisse mint van de tandpasta werkt verkoelend voor je huid. 

Azijn:

Ook azijn werkt verlichtend voor je huid. Breng dit met een doekje, wattenstaafje of wattenschijfje aan op de plekken waar je last hebt van de brandnetels.

Icepack:

Omdat het gevoel van een brandnetelprik zo brandt, kan het heel goed helpen om er een icepack tegenaan te houden. Wikkel deze wel even goed in een theedoek.

Een beetje onsmakelijk

Tot slot nog een laatste tip: urine. Het klinkt wat onsmakelijk, maar urine helpt de pijn en jeuk verlichten op de plek waar je geprikt bent door een brandnetel. Door de pH-waarde in de urine wordt het gif van de brandnetel deels geneutraliseerd. Om diezelfde reden wordt er bij een kwallensteek ook aangeraden er overheen te plassen. De geur is misschien wat onaangenaam, maar het zal gegarandeerd een beetje helpen. 

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore