RTL Wonen

Dahliaknollen planten: wanneer en hoe doe je dat?

24 april 2022 17:55

Dahlia's zijn een prachtige toevoeging aan je tuin. Ze zijn er in de mooiste kleuren en bloeien ook nog eens ontzettend lang. Maar met al die verschillende manieren van planten kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom leggen we je hier haarfijn uit hoe én wanneer je dahlia's moet planten.

Wanneer planten?

Dahlia’s houden absoluut niet van vorst en zijn echte zomerbloeiers. Ze bloeien dus van de zomer tot de herfst. Omdat ze niet van de kou houden, is het de bedoeling dat je ze in het voorjaar plant, wanneer de nachtvorst voorgoed is verdwenen. In Nederland kan dat soms nog wel eens een lastige gok zijn, maar over het algemeen zal rond eind april en begin mei de vorst wel helemaal weg zijn. Plant daarom in deze periode de dahliaknollen in de grond.

In een pot

Eerder planten kan natuurlijk ook, maar dan is het wijsheid om ze in een pot te planten en ergens te houden waar de vorst er niet bij kan. Denk bijvoorbeeld aan een kas of gewoon in de woonkamer. Begin mei kun je ze dan overplanten in de tuin of in de pot laten staan en buiten neerzetten.

Wanneer je de dahlia’s in een pot hebt staan is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt of de grond niet te droog is. Probeer dit twee keer per dag te controleren.

Bepaal de bovenkant

Voordat je de knollen willekeurig in de grond steekt, is het belangrijk om eerst de bovenkant van de knol te bepalen. Soms is dat heel simpel en heb je een trosje knollen met een stukje aan de bovenkant dat lijkt op waar de steel zal gaan groeien. In dat geval plant je hem natuurlijk met de steel omhoog.

Soms heb je ook een enkele knol die nog geen duidelijk oog heeft. Het oog van de knol is de plek waar de steel gaat groeien. Kan je deze dus nog niet vinden? Leg dan je knol – uit directe zonlicht – een week in het daglicht. Na die week zul je gemakkelijk het oog kunnen vinden en kan je je knol planten.

De juiste plaatsing

Dahlia’s zijn gek op zonlicht. Dat betekent dus dat je zowel in de tuin als binnen een zonnige plek moet uitzoeken voor je plant. Door veel zonlicht te krijgen zal de dahlia goed gaan bloeien. Ook extra voeding zal helpen bij het groeien en bloeien van de prachtige bloemen.

Wanneer je de juiste plek hebt gevonden, plant je de dahliaknollen een aantal centimeter diep in de grond (met de juiste kant naar boven). Plant je er meerdere naast elkaar? Zorg dan dat er circa 40 cm tussen elke knol zit. Anders zitten ze te dicht op elkaar en gaan ze enorm de hoogte in om genoeg licht te vangen. Vervolgens bedek je de knollen met een klein laagje aarde en geef je ze gelijk water. Houd in de loop van de groei de grond regelmatig vochtig, ook wanneer de dahlia’s al bloeien.

Verzorgen

Je hebt nu de knollen onder de grond zitten en hopelijk komen er dan binnenkort prachtige bloemen tevoorschijn. Maar hoe zit het dan met de verzorging? Voor de jonge dahlia’s is het belangrijk dat je in de gaten houdt of ze heel gelaten worden door beestjes. Vooral slakken zijn gek op het jonge blad.

Staat je dahlia toch wat vaker in de schaduw? Dan kan het zijn dat hij te lang wordt om zichzelf te ondersteunen. Het kan dan helpen om hem op te binden met een touwtje of een clip. Pas hiermee op dat het touw niet in de steel gaat snijden.

Verwijder uitgebloeide bloemen en dode bladeren zo snel mogelijk uit de plant. Als je deze laat zitten gaat hier nog steeds energie naartoe en zal er minder energie over zijn voor de gezonde delen en nieuwe bloemen. Voor voldoende energie is het ook belangrijk om genoeg water en extra voeding aan de dahlia te blijven geven. Het zijn namelijk erg dorstige en hongerige planten.

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore