Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Op deze momenten kun je beter géén mondwater gebruiken

Veel mensen hebben een flesje mondwater in de badkamerkast staan, die vaak wordt gebruikt na het eten of na het tandenpoetsen. Maar is dat wel nodig? Soms kun je er namelijk juist beter helemaal vanaf blijven!

De voor- en nadelen

Mondwater wordt vaak gebruikt voor een frisse adem en een schoon mondgevoel. Vroeger werd dan ook door bijna elke tandarts mondwater flink aangeraden, maar tegenwoordig is dat wel anders.

Natuurlijk weten we dat mondwater voordelen heeft, zoals het doden van slechte bacteriën en dat je er een fris en schoon gevoel van krijgt. Helaas wegen deze niet op tegen de nadelen van mondwater. Dat stofje dat de slechte bacteriën doodt, tast namelijk ook de goede bacteriën in je mond aan. Daarnaast kan het de kans op tandplak vergroten, kunnen stoffen als alcohol juíst voor een slechte adem zorgen én kunnen er schadelijke stoffen in het mondwater zitten.

Na het eten

Je eerste instinct is misschien om direct na het eten je mond te spoelen met mondwater. Zeker als je iets met sterke geurtjes gegeten hebt, zoals knoflook. Maar laat dan vooral het mondwater achterwege! Vlak na het eten heb je in je mond verschillende slechte, maar zeker ook goede bacteriën zitten. Ga je gelijk spoelen, dan spoel je al deze bacteriën weg. En dat terwijl je ze nodig hebt. De bacteriën kunnen namelijk invloed hebben op hoe goed of slecht je voedingsstoffen opneemt.

Na het sporten

Ook na het sporten moet je niet direct grijpen naar dat flesje mondwater. Dit heeft weer te maken met die bacteriën die je wegspoelt. Ze zorgen er namelijk voor dat er makkelijker zuurstof wordt afgeleverd aan spieren die hard aan het werk zijn geweest. En die spieren hebben het zuurstof hard nodig. Als je de bacteriën wegspoelt met mondwater maak je het dus lastiger voor je lichaam om voldoende zuurstof af te leveren aan de spieren die het nodig hebben.

Slechte adem

Heb je toch veel last van een slechte adem en kan je maar moeilijk afstand doen van dat flesje mondwater? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Vaak is een slechte adem het gevolg van een ontsteking of andere ongezondheden in de mond. Bij zo'n ontsteking is het heel goed om even te spoelen met zout water. Door de directe oorzaak aan te pakken, zal je slechte adem verdwijnen.

Heb je het gevoel dat er iets anders loos is in je mond? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met je tandarts of een mondhygiënist.

Fotocredits:

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore