Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo verwijder je waterkringen uit je houten tafel of vloer

Heb jij een mooie houten tafel of een houten vloer? Dan ben je helaas vast wel bekend met het gevolg van water op het hout: hardnekkige, lichte vlekken. Zelfs als je direct handelt, kunnen er nog lelijke waterkringen achterblijven. Maar... met deze handigheidjes zijn ze in een handomdraai weer weg!

Azijn

Het óh-zo-bekende schoonmaakmiddeltje: azijn. Je kunt het voor van alles gebruiken en zelfs voor het weghalen van ingedroogde waterkringen. Meng het met een beetje water en houd de volgende regel aan: voor één deel azijn gebruik je twee delen water. Doop vervolgens een (echte) kurk of een watje in het mengsel en wrijf de vlek er goed mee in. Pak dan een licht sopje en neem de tafel of de vloer ermee af. Even droogmaken en een beschermingsproduct eroverheen en klaar is Kees.

Föhnen

Met een föhn en een handdoek ben je ook zo van die vlekken af. Je legt de handdoek over de vlek en föhn met de warme stand richting de vlek. Doe dit eventjes en haal dan de handdoek weg. Hoe simpel is dat? Deze truc werkt overigens ook met een strijkijzer. Wel zonder water en op de lage stand.

Tandpasta

Ook tandpasta is een wondermiddel wat dit betreft. Smeer simpelweg een beetje (witte) tandpasta uit over de vlek en blijf het een tijdje inmasseren met een doekje. Laat het vervolgens even intrekken en gebruik dan een schoon doekje om de tandpasta weg te vegen. Als laatst maak je de tafel of de vloer nog schoon met een licht sopje en wrijf je hem weer droog.

Spiritus en slaolie

Maak een mengseltje van slaolie en spiritus. Ook voor dit mengsel geldt de regel: voor één deel spiritus gebruik je twee delen slaolie. Dit moet je goed blijven mengen, want de twee bestanddelen binden niet met elkaar.

Pak een kurk – het is van belang dat dit een echte kurk is – en doop deze in het mengsel. Wrijf dan de ingedoopte kurk met een cirkelbeweging over de watervlek. Op een gegeven moment ontstaat er een schuimachtig goedje. Op dat moment neem je met een schone doek de plek af. Vervolgens maak je het droog en ga je eroverheen met een beschermingsmiddeltje.

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zout

Ook zout zien we veel terugkomen in schoonmaaktips. Zo dus ook in dit rijtje! Maak van een theelepel zout en een eetlepel olijfolie een papje. Wrijf met een doekje het papje over de kringen tot ze weg zijn. Haal dan met een nat doekje het overtollige zout weg. Niet vergeten, want zout kan weer andere vlekken in het hout maken! Maak daarna de plek weer droog met een andere doek, et voilá!

Vaseline

Voor deze truc is wat meer geduld nodig. Nadat je de vaseline met een doekje over de vlekken heen hebt gewreven, moet het namelijk 12 uur intrekken. Na het wachten kun je met een schoonmaakdoekje de vaseline weer van de plek afhalen. De waterkring zou nu weg moeten zijn. Zit ‘ie er nog? Probeer het dan nog een keer.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: