Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin Lekker Leven

Van dromen van het Oosten tot oosterse droomtuin

Johan en Irene wilden heel graag de tuin aanpakken maar hadden geen idee waar ze moesten beginnen. Het idee: een oosterse sfeer én een plek die rust uitstraalt. Daar kon Tom gelukkig wel wat mee!

In het huis van Johan, Irene en hun zoon Justin heerst er al een oosterse sfeer. Iets wat ze ook graag door zouden willen trekken naar de tuin. Maar dat lukt nog niet zoals ze het graag willen. Hun wens aan Tom is om van hun huidige tuin dus een oosterse tuin te maken waar ze heerlijk tot rust kunnen komen. Ook willen ze de bestrating in de tuin helemaal anders. Buiten dat het erg warm wordt in de zomer, mag het qua uitstraling ook wel anders. Minder strak en het liefst met organische vormen. Als laatst heeft Johan een verzoek voor een waterelement in de tuin. Tom gaat ermee aan de slag.

Een nieuwe schutting

Wat schreeuwt meer ‘Oosters’ dan bamboe?! Tom heeft daarom rondom de hele tuin bamboeschermen tegen de schutting gezet. Deze heeft hij vastgezet met een handtacker. De spijkers schieten dan zo snel door het bamboe heen dat het geen kans krijgt om te gaan scheuren. Ga je bamboe toch schroeven? Dan heeft Tom een tip: "Zorg er dan voor dat je de schroeven niet te strak aanschroeft. Bamboe scheurt namelijk erg snel." 

De poort van de schutting heeft Tom niet bekleed met bamboe. Maar om deze wel bij de rest van de tuin te laten passen heeft hij de poort zwart gebeitst.

Oude betegeling eruit

Johan en Irene wilden graag van hun oude tegels af. Ze vonden ze niet mooi, niet van deze tijd én ze werden veel te heet in de zomer. Ze wilden wel weer deels wat tegels terugzien, maar het liefst in organische vorm. Daarom heeft Tom ervoor gekozen om in het midden van de tuin een vijver te graven en daar een aantal tegels in een slingerende vorm omheen te leggen.

Tom heeft voor keramische tegels gekozen met een betonnen onderkant. De kleur van de stenen is bijna natuursteengrijs en daarmee wordt het steenelement – wat kenmerkend is voor oosterse tuinen – echt versterkt.

Waterpartij erin

Voor de ondergrond van de vijver moest er natuurlijk eerst een zeil komen te liggen. Om deze stevig neer te leggen, heeft Tom deze onder de tegels en het zand vastgelegd. Boven op het zeil – dus op de bodem van de vijver – zijn zwarte, fijne beachpebbles komen te liggen. Deze passen goed bij de steenelementen en het waterelement in de oosterse tuin.

Vlonder met prachtige bamboeplanken

Achter in de tuin – tegen de schuur aan – heeft Tom een vlonder gemaakt. De vlonder bestaat uit mooie, donkere bamboeplanken en hardhouten draagplanken. De bamboeplanken zijn ideaal voor een vlonder vanwege de stevigheid en gaan ook nog eens erg lang mee. Dat komt omdat ze bestaan uit een massa van fijngemalen bamboe dat onder hele hoge druk is samengeperst. Daardoor hebben de planken een ontzettend hoge dichtheid en kan er geen zuurstof en vocht in komen.

Bij de bamboeplanken horen clips die je tussen de planken legt en van bovenaf tussen de planken door vastschroeft. De clips zorgen ervoor dat de planken stevig tegen elkaar aan blijven liggen zonder dat er lelijke boorgaten aan de bovenkant zichtbaar zijn.

Oosters groen

Bij een tuin met een oosterse sfeer hoort natuurlijk ook veel groen. Tom heeft daarom weer een mooie selectie aan planten in de tuin gezet. Een van die prachtige planten is de sierkers, ofwel de Autumnalis rosea. Het is een winterbloeier met mooie wit-roze bloemetjes.

De eyecatcher van de tuin is de rijstpapier plant (Tetrapanax papyrifer). Het is een exotische plant die ook heel goed tegen het Nederlandse klimaat kan. De bladeren van een volwassen plant kunnen wel tot een meter groot worden en in de zomer krijgt deze rijstpapier plant prachtige witte bloempluimen.

In de border in de hoek van de tuin heeft Tom de Cryptomeria japonica – of Japanse ceder – neergezet. Deze plant heeft het hele jaar door een hele mooie felgroene kleur.

Verder heeft Tom de borders opgevuld met verschillende kleinere plantjes waaronder de Japanse parasolden. Ook in de vijver horen er plantjes thuis. De planten die Tom in de vijver heeft gezet lijken nu nog wat klein, maar die gaan nog flink groeien.

Winterse tropentuin

Johan en Irene kijken hun ogen uit wanneer ze hun nieuwe tuin binnenkomen. Ook zoon Justin staat erbij te glunderen. “Het is een beetje tropisch ook,” zegt Irene, “ondanks het weer”. Ze moeten allemaal lachen. Het sneeuwt namelijk op het moment dat ze hun mooie tuin bekijken. Het hele gezin is hartstikke blij met hun nieuwe oosterse tuin. Tom heeft de klus weer geklaard!

Shop
Shop hier alle items uit de metamorfose
Shop the look: de oosterse droomtuin
Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van