Je huis of tuin kan geen bloemen en planten genoeg hebben. Maar het in leven houden van deze groene en fleurige vrienden is niet altijd even makkelijk en dat heeft vaak te maken met een tekort of overschot aan water. De oplossing? Hydrokorrels! Wij vertellen je waarom!
Wellicht weet je al wat hydrokorrels zijn: kleine, harde, bruine bolletjes van klei. En het bijzondere aan deze kleisoort is dat die tijdens het bakken uitzet, zodat het grote en luchtige balletjes worden. Maar waar dienen die luchtige balletjes nou eigenlijk voor en hoe werkt het precies?
Drainagelaag
Hydrokorrels worden het vaakst gebruikt om een drainagelaag onder in de bloempot of plantenbak te creëren. Wanneer er geen gat onderin zit kan het gebeuren dat je plant te veel water krijgt, waardoor de plant verzuipt.
Behalve als je de pot of bak deels vult met hydrokorrels. De hydrokorrels nemen dit overtollige water namelijk op als een soort spons en geven het daarna langzaam terug aan de grond. Doordat de wortels niet nat blijven verklein je de kans op wortelrot. En komt er een droge periode aan, of vergeet je de planten water te geven? Grote kans dat de hydrokorrels nog vochtig genoeg zijn, waardoor ze alsnog water aan je plant afgeven!
Bevordert de groei
Een ander belangrijk punt van hydrokorrels is dat het de groei van een plant stimuleert. Dit komt doordat de wortels niet in een te natte potgrond terecht komen en de wortels meer houvast krijgen, wat de groei bevordert.
Gelijkmatige waterverdeling
Verder zorgen hydrokorrels voor een gelijkmatige verdeling van het water in de bloempot of -bak. Dit doe je door de korrels te vermengen met de potgrond. Wanneer je dit doet verleng je de levensduur van de plant, maar ook groeien de planten mooier.

Hergebruiken
Het gebruiken van hydrokorrels is overigens ontzettend duurzaam, omdat je ze oneindig kan hergebruiken. Het enige wat je zou kunnen doen is ze even wassen voor je het opnieuw gaat gebruiken.
Fotocredits:
Headerfoto: dropStock
Foto 1: CentralITAlliance