Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo maak je zelf een mooi tuinontwerp

Zou je de indeling van je tuin graag anders zien, maar weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken? Alles begint met een goed ontwerp. En hoe je die maakt, dát vertelt Huib Schuttel, de vaste tuinontwerper van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven. Huib laat zien hoe je in een paar stappen je droomtuin kan ontwerpen.

Moodboard

Voordat je begint met je droomtuin te ontwerpen maak je eerst een moodboard. Hierin laat je met behulp van foto’s zien wat voor sfeer, stijl en kleuren je allemaal in de tuin wilt.

Tuinman Huib geeft tips over de inrichting van je tuin

03:21

Tekening op schaal

Nu je weet wat je allemaal in je tuin wilt is het handig om te beginnen bij de basis. Namelijk een plattegrond van je tuin. Hierin zet je eerst alles wat er al staat, zoals het huis, de schuur et cetera. 

Wanneer je dit hebt gedaan, kun je beginnen met het inrichten van je tuin. Hiervoor is het handig om te kijken waar in je tuin de zon wanneer schijnt én verdwijnt, maar ook waar de zichtlijn van de tuin is. Dus vanaf waar je de tuin inkijkt.

Tip: Teken de plattegrond altijd op schaal. De schaal van 1 op 100 is het makkelijkst om te gebruiken. Dit betekent dat 1 cm op de plattegrond 100 cm – 1 meter dus – in het echt is. 

Materiaal

Je weet nu hoe je tuin eruit komt te zien. Dan is het tijd voor de volgende stap: welke materialen ga je gebruiken? Denk bijvoorbeeld aan grind, natuursteen, hout of kunststof.

Voordat je nieuw materiaal gaat aanschaffen kun je ook altijd kijken of er dingen gerecycled kunnen worden, bijvoorbeeld palets of een houten tafel. Dit scheelt heel veel geld én het is ook nog eens duurzaam.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: