Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Nationale Bijentelling: Zo kom je dit weekend in actie voor de bij!

Zaterdag 23 en zondag 24 april is het alweer de vijfde editie van de Nationale Bijentelling. Dit weekend roepen Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie én LandschappenNL je op om in actie te komen voor de bij. Dit kan vanaf je balkon, in je tuin of in een parkje. Hoe je dit allemaal het beste kunt doen, lees je hieronder. Help je mee?

Nationale Bijentelling

Het gaat in Nederland niet zo goed met de bijen, maar we kunnen hier allemaal een handje bij helpen. De eerdergenoemde organisaties willen graag elk jaar in kaart brengen hoe het met de bijenbevolking in ons land gesteld is. Daarom vragen ze jou om het weekend van 23 en 24 april een half uurtje je balkon op, je tuin in of een park in te gaan en daar bijen te tellen. Het gaat hierbij om zo’n 16 soorten die je kunt spotten en doorgeven. En alvast een kleine tip: hommels vallen ook onder de bijenfamilie!

Jouw bijdrage telt

Vorig jaar deden er ruim 11.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. Samen hebben zij ongeveer 200.000 bijen en zweefvliegen geteld, ondanks het koude voorjaar. Het is echter belangrijk dat het getal van bijentellers blijft groeien. Dat betekent namelijk dat steeds meer mensen zich bewust worden van de situatie van de bij en zich daarvoor wil inzetten.

Volgens Koos Biesmeier, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, is het nodig om zo’n 5 jaar achter elkaar een telling te doen om een duidelijk beeld te krijgen. Na dit jaar kunnen we dus goed in kaart brengen hoe het echt is gesteld met de bij. Inschrijven doe je hier!

Handige hulpmiddelen

We snappen allemaal dat je misschien denkt: '16 soorten bijen!? Daar weet ik toch helemaal niks van'. Maar maak je geen zorgen. Op de site van de Nationale Bijentelling vind je een bijengidsje waarmee je de 16 verschillende soorten leert herkennen en uit elkaar leert houden.

Daarbij is het misschien lastig om alle getelde bijen bij te houden. Voor turven is waarschijnlijk je papiertje te klein. Daarom hebben ze ook een telformulier voor je klaar staan op de website. Beide hulpmiddeltjes zijn gemakkelijk te downloaden.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Dit jaar is er ook voor het eerst bij-les voor basisscholen en middelbare scholen. Zo kun je met je klas op 21 en 22 april vast oefenen met de bijentelling. Op deze pagina vind je daar een speciaal telformulier voor. Ook zijn er leuke spelletjes beschikbaar waarmee je kunt oefenen én vind je er twee leuke tips over hoe je bijen kunt helpen in je eigen tuin!

Tips voor het tellen!

Tip 1: Probeer een half uurtje te tellen op een zonnig moment. Bijen zijn gek op de zon en komen dus vooral buiten wanneer de zon schijnt. Schijnt ze een dag niet? Tel dan in ieder geval op een moment dat het niet regent.

Tip 2: Gebruik het telformulier dat op de site te vinden is en loop rustig een rondje door je tuin. Noteer al lopend alle aantallen en soorten die je ziet!

Tip 3: Bijen kunnen nogal veel heen en weer vliegen. Het kan dus zijn dat je af en toe een bij dubbel telt. Dat is geen probleem. Vertrouw op je eigen instinct en probeer een zo goed mogelijke schatting te maken! Iets te veel of te weinig op de teller maakt niets uit.

Tip 4: Maak je tuin bij-vriendelijk. Door je tuin aantrekkelijk te maken, zullen er mee bijen naar jouw tuin komen én zal je ze een extra handje helpen door ze het leven makkelijker te maken. Lees hier wat je daarvoor allemaal kunt doen!

Tip 5: Vanaf zaterdag 23 april kan je op de website jouw resultaten invullen. Let op! Je hebt tot zondagavond 20:00 de tijd om je resultaten door te geven. Daarna sluit de telling.

Fotocredits:

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: