Ga naar de inhoud
Koken met Sandra!

Heerlijke gegratineerde courgettes en meringue met room en aardbeien

Hugo is nog eventjes afwezig, maar gelukkig maakt Sandra er vandaag een feestje van in de keuken. Speciaal voor tweede paasdag gaat ze iets heel lekkers voorbereiden. We beginnen met een heerlijke ovenschotel met gegratineerde courgettes. Verderop lees je het lekkere recept voor meringue met room en aardbeien. Aan de slag dus!

Parmigiana di zucchini (gegratineerde courgettes)

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 40 minuten

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • neutrale olie
  • zout
  • chilivlokken
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 800 gr. courgettes
  • 1 bos basilicum
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 citroen
  • 100 gr. Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • lekker brood (voor erbij)

Extra benodigdheden:

  • ovenschaal van circa 30 x 30 cm

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel en snipper de ui. Pel vervolgens de knoflook en snijd deze in stukjes.

Stap 2: Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg daarna ½ theelepel chilivlokken en de tomatenblokjes toe en laat dit circa 15 minuten stoven. Breng het dan op smaak met zout.

Stap 3: Snijd of schaaf de courgettes in dunne plakken. Doe ze in een kom en meng ze met een scheut olie en een snuf zout.

Tip: Merk je vaak dat je knoflook snel aanbrandt? Doe de knoflook dan tegelijk met de olie in de pan. Dan is de olie nog koud en warmt deze gelijktijdig op met de knoflook. Je zal zien dat je knoflook niet zal aanbranden.

Stap 4: Verhit een grillpan en gril de courgettes. Verwarm de oven voor op 200º C. Scheur vervolgens de mozzarella in stukken.

Stap 5: Rasp een deel van de citroen. Maak daarna in de ovenschaal lagen van de courgette, gescheurde basilicumblaadjes en citroenrasp. Eindig met de saus en kaas.

Stap 6: Klop de eieren los in een kommetje en schenk dit over het gerecht. Zorg dat het er een beetje doorheen kan zakken (verdun het eventueel met een scheutje water).

Stap 7: Zet de ovenschotel voor circa 20 minuten in de oven. Laat het – voordat je het gaat aansnijden – 10 minuten staan.

Stap 8: Serveer de Parmigiana di zucchini op borden en bestrooi ze met extra kaas en basilicum. Geef er een lekker broodje bij et voilà! 

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meringue met room en aardbeien

  • Nagerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 350 gr. aardbeien
  • 1 citroen
  • 250 ml slagroom
  • paar eetlepels advocaat (optioneel)
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • 250 gr. witte meringues
  • paar takken munt
  • gemengde kleine paaseitjes

Bereidingswijze:

Stap 1: Maak 275 gr. aardbeien schoon en snijd deze in kleine stukjes. Kook de aardbeien met een kneepje citroensap en 2 eetlepels suiker tot een compote in circa 5 minuten.

Stap 2: Terwijl de aardbeiencompote afkoelt, klop je de slagroom lobbig. Meng er eventueel wat advocaat door.

Stap 3: Breek of hak de meringues in stukken en schep ­­– vlak voor het serveren – driekwart door de geklopte room. Verdeel het mengsel over coupes of een grote schaal.

Stap 4: Lepel de saus erover en bestrooi het met de achtergehouden meringues en halve aardbeien. Druk de paaseitjes erin en decoreer het met muntblaadjes.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van