Plantenvraag voor Tom

Deze planten zijn veilig voor je huisdier (en deze niet!)

08 april 2022 17:42

Er is deze week een kijkersvraag voor Tom over welke planten giftig zijn voor huisdieren, en welke juist wel veilig zijn. Tom heeft hiervoor de hulp ingeroepen van dierenarts Piet. Samen geven zij antwoord op deze vraag.

Giftig planten

De planten die schadelijk kunnen zijn voor je huisdier zijn vaak planten waar vocht uitkomt. Daarnaast zijn het vaak ook met name de zaden en vruchten die schadelijk kunnen zijn. Gelukkig zijn niet alle planten giftig of levensgevaarlijk. Sommige planten kunnen ook alleen huidirritatie veroorzaken. Lees hier welke 43(!) planten en bloemen giftig zijn voor je katten, maar ook voor al je andere huisdieren.

Veilige planten

Naast alle giftige planten zijn er ook zeker planten die je wel met een gerust hart kan neerzetten in je huis of tuin. Deze planten zijn onder andere wel veilig:

Kamerplanten:

  • Bananenplant
  • Orchidee
  • Graslelie (Let op: veel andere lelie soorten zijn wél giftig)

Buitenplanten:

  • Varen
  • Rozen
  • Kruidje-roer-me-niet
Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Help! Mijn huisdier heeft een giftige plant gegeten

Wanneer je huisdier misselijk is en overgeeft, niet eet of neurologische klachten krijgt en je denkt dat die een stukje van een giftige plant heeft gegeten, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Neem ook een stukje van de plant mee of schrijf de naam op van de plant als je dat weet. Dan weet de dierenarts wat hij moet doen om vergiftiging te voorkomen.  

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore