Hugo is er een paar dagen niet, maar de keuken is gelukkig in veilige handen van Sandra Ysbrandy. Zij laat vandaag zien dat vegetarisch niet saai hoeft te zijn. Ze gaat juist een heel vurig gerecht maken uit het West-Afrikaanse Nigeria.
Het recept bestaat uit twee delen: Nigeriaanse rijst en hartige bakbanaan. We beginnen met de rijst en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze van de bakbanaan.
Nigeriaans rijst
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 2 uien
- neutrale olie
- 1 laurierblaadje
- een paar takjes tijm en/of een paar takjes oregano
- 2 rode paprika’s
- 1/2 madame Jeanette Peper (of minder)
- 400 gr. passata
- 1 groentebouillonblokje
- 350 gr. snelkookrijst (of parboiled rijst)
- zout
Extra benodigdheden: blender
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel en snipper 1 ui. Verwarm daarna een scheut olie in een braadpan en fruit de ui met laurier en tijm/oregano totdat de ui zacht is.
Stap 2: Pel en snijd ondertussen de andere ui grof en maak de paprika’s schoon en snijd deze ook in grove stukken. Halveer daarna de madame Jeanette en verwijder de zaadjes.
LET OP: De madame Jeanette is een erg hete peper. Hou je nou niet zo van pittig eten doe er dan echt maar een heel klein beetje ervan in. Trek eventueel ook handschoenen aan, want als het eenmaal aan je vingers zit wil je echt niet in je ogen wrijven!

Stap 3: Pureer de paprika’s met de passata, ui, het bouillonblokje, de halve madame Jeanette en een scheut olie in de blender. Voeg dit mengsel toe aan de gefruite ui en laat het 2 minuten koken.
Stap 4: Voeg de rijst toe. Als de rijst niet één vingerkootje onderstaat, voeg dan een scheut water toe. Dek het af en kook het in 8 minuten gaar. Laat de tomatensaus met de rijst daarna nog 10 minuten met de deksel op de pan rusten.
Stap 5: Roer de rijst door en kruid met zout.

Bakbanaan
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 2-3 rijpe bakbananen (liefst met zwarte schil)
- 100 ml neutrale olie
- zout
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de bakbananen in plakjes en frituur in een klein laagje olie in enkele minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Stap 2: Breng op smaak met zout.
Tip 1: Lekker bij hartige gerechten. Vervang de aardappelen bijvoorbeeld eens voor bakbananen.
Tip 2: Maak er zoete bakbanaan van. Dit doe je als volgt: Pel en halveer de bakbananen overlangs. Haal het door de losgeklopte ei en bak het in een scheut olie of roomboter. Laat het vervolgens uitlekken op keukenpapier. Leg de bananen op een bord en bestrooi het met poedersuiker en kaneel. Zo makkelijk en mega lekker!