Dat een rookmelder in huis niet mag ontbreken, dat weten we wel. Sterker nog, vanaf 1 juli 2022 is het zelfs verplicht. Maar waar moet je opletten als je rookmelders aanschaft?
Rookmelderverplichting
Vanaf 1 juli 2022 moet ieder huis van een rookmelder voorzien zijn. Of in de meeste gevallen zelfs meerdere exemplaren, want op iedere verdieping in huis én besloten ruimtes – waar een vluchtroute doorheen loopt – hoort minimaal één rookmelder te hangen. In dit artikel praten we je bij over welke rookmelders er zijn, wat de beste plek is om op te hangen én hoe je dat doet. En niet geheel onbelangrijk hoe je ze onderhoudt.
De handhaving van de rookmelderverplichting ligt bij gemeentes. In de praktijk is het moeilijk voor hen om te controleren of iedereen thuis op elke etage een rookmelder heeft hangen. Voor nu heeft de rookmelderverplichting nog geen invloed op je verzekeringspremie of op het uitkeren van een schadebedrag bij brand. Ondanks dat de verplichting geen impact heeft of wordt gecheckt, is het vooral voor je eigen (en die van je huisgenoten) veiligheid van belang dat er voldoende rookmelders binnenshuis hangen. En dat ze het doen. Zorg daarom dat je ze eens in de zoveel tijd checkt. Vervang de batterijen indien nodig. Want dat zijn levensredders als het erop aankomt!
Rookmelders aanschaffen? Let dan op deze punten
Heb bij het aanschaffen van rookmelders oog voor zowel de levensduur als hoelang de batterij meegaat. Bij de ene melder gaat die namelijk een jaar mee, bij de ander kan het wel vijf of zelfs tien jaar zijn. Dat is nogal een verschil.
De brandweer adviseert om rookmelders aan te schaffen die een tienjarige batterij- en levensduur hebben. Deze hoef je maar eens in de tien jaar volledig voor een nieuw exemplaar te vervangen. Ook is het altijd handig om alle rookmelders met elkaar te koppelen. Wanneer er dan één afgaat, gaan ze allemaal luid loeien, waardoor je van alle kanten snel wordt gewaarschuwd. Weet dat deze optie niet bij alle rookmelders aanwezig is.
Perfecte plek voor rookmelders
Zoals de meeste mensen waarschijnlijk weten, stijgt rook op. Om die reden is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond op te hangen. Let alleen wel op dat je het minimaal 50 centimeter van een muur of hoek plaatst en minimaal 30 centimeter van een lamp vandaan bevestigt. Lees daarnaast ook altijd voor het ophangen de gebruiksaanwijzing.
Ophangen is zo gepiept
Je kunt op drie verschillende manieren de rookmelder ophangen en dat is echt zó gepiept.
1. Plakken maar: Bij sommige rookmelders zitten speciale dubbelzijdige stickers. Je ontvet de ondergrond en zorgt dat het egaal is. Daarna plaats je de sticker en plak je de rookmelder ertegenaan. Je hoeft het nu alleen nog even stevig aan te drukken en klaar ben je.
2. Magneet: In plaats van een dubbelzijdige sticker heb je ook vaak een magneetsticker. Deze plak je op het plafond en daar bevestig je vervolgens de rookmelder aan. Deze optie geldt overigens niet voor alle rookmelders.
3. Ouderwets schroeven: De rookmelder kun je natuurlijk ook gewoon vastschroeven aan het plafond.

Verschillende soorten rookmelders
Er zijn verschillende soorten rookmelders die elk een doel dien. Zo is de meest bekende de optische rookmelder. Deze werkt op infrarood en waarschuwt bij rookontwikkeling.
Alleen is deze rookmelder niet ideaal voor in de keuken. Daarvoor kun je beter de thermische melder gebruiken. Deze melder gaat pas piepen als de temperatuur snel stijgt of bij een hoge temperatuur. Deze melder gaat dus niet af bij rook.
De meeste melders waarschuwen met een signaal in huis, maar wanneer je niet thuis bent, kan de brand zich heel rap ontwikkelen, voordat het wordt opgemerkt. De slimme melder waarschuwt niet alleen in huis, maar ook via een push- of e-mailbericht op je telefoon. Zo kun je zien waar er rook, brand of extreme temperatuurstijging in je huis gemeten is.
En wat als je doof of slechthorend bent? In dat geval kun je een ‘normale’ rookmelder die afgaat niet of niet goed horen. Hiervoor is een koppelbaar alarm ontworpen die uit twee onderdelen bestaat; een strobe die felle lichtflitsen geeft en een trilplaat die je onder je kussen kunt leggen en inschakelt in geval van nood.
Onderhoud
Als ze eenmaal hangen, heb je er geen omkijken meer naar. Zou je zeggen hè? Toch is dat niet waar. Het is juist belangrijk om regelmatig je rookmelders te checken.
Schoonmaken: Zorg dat je maandelijks het stof en vuil van de rookmelder verwijdert. Wanneer je dit niet doet, kan de melder een vals alarm geven. Daarnaast kan het ook de werking verminderen. Wil je niet.
Batterij: Als de rookmelder elk jaar nieuwe batterijen nodig heeft, plak dan een datumsticker op de rookmelder (of zet een herinnering in je agenda). Hierdoor weet je precies wanneer je het moet vervangen.
Testen: Test elke maand je rookmelder door het testknopje een aantal seconden in te drukken. Controleer dan ook meteen of je het signaal overal goed hoort.
Wil jij weten hoeveel rookmelders er straks in jouw huis nodig zijn? Doe dan de rookmelderwijzer.
Fotocredits
- Headerfoto: AlexRaths
- Foto 1: mphillips007
- Foto 2: MachineHeadz
