RTL Wonen

Lente-ui vs. bosui: wat is nou eigenlijk het verschil?

16 april 2022 20:17

We hebben ze allemaal wel eens in de keuken gehad of in de supermarkt zien liggen: lente-ui. Of was het bosui? Misschien wel allebei? Als je het verschil tussen de twee niet ziet of niet weet, is dat niet zo heel gek. Toch zit er wel degelijk verschil

De overeenkomst

Om een verschil te bepalen, is het natuurlijk ook van belang om de overeenkomsten te herkennen. En om het makkelijk te houden: er is één heel grote overeenkomst tussen de bosui en de lente-ui. Het is namelijk gewoon dezelfde soort ui. Het zijn geen neefjes van elkaar en de een is niet de voorloper van de ander. Het is heel simpelweg gewoon precies hetzelfde plantje. Maar... toch is er ook een verschil. 

Het verschil

Maar als de twee eigenlijk dezelfde plant zijn, wat is dan wel het grote verschil? Ze hebben toch echt allebei een andere naam. Ook dat is gelukkig erg simpel. De lente-ui wordt simpelweg eerder geoogst dan de bosui.

Het verschil zit hem dan ook vooral in de vorm. De lente-ui is wat dunner en kleiner dan de bosui en lijkt een beetje op een kleine prei. De bosui is dus wat groter en dikker en heeft het iconische witte bolletje aan de onderkant.

Smaakverschil?

Ja, er is ook zeker een klein smaakverschil aanwezig tussen de broertjes. Omdat een lente-ui wat eerder wordt geoogst, heeft hij ook een wat mildere smaak dan de bosui. Het verschil is echter zo klein, dat je dit in een gerecht bijna niet meer terug proeft. Geen paniek dus als de ene variant is uitverkocht, je kunt dan altijd nog voor de andere variant kiezen. 

Fotocredits:

Headerfoto: NoSystem images - iStock

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore