RTL Wonen

NK Tegelwippen: Heel Holland wipt

08 april 2022 06:58 Aangepast: 08 april 2022 18:10

Het is iedereen intussen wel duidelijk dat een complete tuin vol tegels niet meer van deze tijd is. We moeten meer groen in de tuin hebben. Goed voor de insecten én de afvoer van het regenwater. Daarom is dan ook het NK Tegelwippen in het leven geroepen. Wip jij mee? Je leest hieronder wat de bedoeling is.

Wipseizoen

Het NK Tegelwippen is een kampioenschap waarbij je zoveel mogelijk tegels vervangt voor groen. Dit jaar loopt het NK van 21 maart tot en met 31 oktober 2022. De strijd wordt gevoerd door verschillende gemeenten in Nederland, waarbij al ruim 100 gemeentes zich hebben aangemeld. Daarnaast kan iedereen individueel meedoen door in eigen tuin zijn of haar tegels te vervangen voor groen.

Startschot

Het startschot voor het NK werd op 21 maart gegeven door niemand minder dan TV-tuinman en NK Tegelwippen ambassadeur Lodewijk Hoekstra. Binnen no time waren gemeentes over heel Nederland tegels aan het wippen. Het uiteindelijke doel is om – in het half jaar dat het NK duurt – miljoenen tegels te vervangen voor planten, bomen, grasvelden en ander groen.

Dit alles moet natuurlijk ook ergens bijgehouden worden. De organisatie van het NK Tegelwippen heeft daarom op de website een Tegelteller staan. Op het moment van schrijven staat 'ie al op bijna 90.000 gewipte tegels. Je kunt hier zelf ook je gewipte tegels opgeven om het getal te laten groeien. 

Niet voor niets

Natuurlijk kan een prijs niet ontbreken bij een kampioenschap. Dit jaar zijn er vier prijzen te winnen: 1 Gouden Tegel en 3 Gouden Scheppen. Er zijn verschillende klassementen en per klassement krijgt de gemeente met de hoogste TPI (gewipte tegels per 1000 inwoners) een Gouden Schep. De Gouden Tegel gaat naar de gemeente met de meest gewipte tegels.

Het belang van groen

Uiteraard gaat NK Tegelwippen natuurlijk niet alleen om de prijzen die je er mee kunt winnen. De organisatie wil bereiken dat het hele land zich inzet om Nederland groener te maken.

Als ons landje groener wordt, worden we meer klimaatbestendig, vinden insecten en dieren het hier interessanter – wat ook weer goed is voor het ecosysteem – en is het koeler op warmere dagen.

Daarnaast zijn tegels vaak ook nog eens veel minder mooi om naar te kijken dan een groene oase in de tuin. Pak dus je schep erbij en ga aan de slag! Zo maken we met z’n allen ons land een beetje groener én beter.

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore