Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo maak je je laptop goed en veilig schoon

Ook al mogen we weer naar kantoor met z'n allen, het thuiswerken zal waarschijnlijk nooit meer helemaal verdwijnen. Hierdoor zit je vaak achter je scherm te ontbijten, lunchen en snacken, waardoor er heel wat kruimels tussen je toetsenbord komen te zitten. Maar vergeet ook niet die vette vingers op het scherm… Tijd voor een schoonmaakbeurt!

Je laptop kan er op het eerste oog misschien best schoon uitzien, maar in werkelijkheid heeft het gemiddeld zelfs nog meer bacteriën dan een wc-bril. Hierdoor is het noodzakelijk om af en toe je laptop even schoon te maken. Zo pak je dat aan!

Voorbereiding

Voor je begint met de schoonmaakbeurt is het belangrijk om je laptop uit te zetten en alle kabels te verwijderen. Denk aan USB-kabels, opladers en andere snoertjes.

Toetsenbord

Het vuil zit vooral tussen en op je toetsenbord. Om het er tussenuit te krijgen houd je de laptop ondersteboven en schud je zachtjes heen en weer. Je zal zien dat er kruimels, stofjes en nog meer viezigheid uit komt. Nu is het grootste gedeelte van de viezigheid eruit, maar als je echt alles eruit wil hebben kun je gebruikmaken van een spuitbus met perslucht. Doe dit niet met een föhn, want de hete lucht kan je toetsenbord beschadigen.

De toetsen zelf maak je schoon met een microvezeldoekje of een vochtige doek. Let in beide gevallen op dat je ze licht vochtig maakt, dus niet drijfnat. Daarnaast kun je een druppeltje desinfecterende gel of zeep gebruiken, zodat alle bacteriën verdwijnen. Voor de moeilijke ruimtes kan je een wattenstaafje gebruiken, maar let op dat je ook deze niet té nat maakt.

Beeldscherm

Je beeldscherm schoonmaken kan je met een speciale reinigingsspray doen. Heb je dit niet in huis, of heb je geen zin om dit aan te schaffen? Dan kun je ook een microvezeldoekje licht vochtig maken. Druk niet te hard op je scherm, want dan kan je het beschadigen.

Binnenkant

In alle ingangen van de laptop hoopt zich ook stof en vuil opstapelen. Deze blaas je gemakkelijk schoon met een spuitbus met perslucht, of met de zachtste en koudste stand van een föhn. 

Opschonen

Nu je laptop helemaal weer schoon is aan de buitenkant is het tijd om het ook op te schonen vanbinnen. Lees hier hoe je dit makkelijk aanpakt.

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: