Ga naar de inhoud
RTL Wonen

11 simpele tips om afvalverspilling tegen te gaan

We gooien per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Daarvan belandt niet alles in de vuilnisbak, want 59% hiervan wordt gescheiden. Dit doen wij Nederlanders al heel goed, maar het mooiste zou zijn als we op de zero waste toer gaan. Dit is voor nu nog een prachtige droom, maar met deze tips kan jij helpen dit te realiseren.

Boodschappen

Tip 1: Tassen en zakjes hergebruiken 

Neem je eigen boodschappentas mee naar de supermarkt én vergeet ook vooral de herbruikbare groentezakjes niet.

Tip 2: Kies voor de eenlingen

Als je boodschappen aan het doen bent, neem dan ook de enkele tomaten en bananen mee. Deze blijven vaak over en worden uiteindelijk sneller weggegooid. Door deze reddingsactie voorkom je dit! 

Tip 3: Plastic verpakkingen

Probeer zo min mogelijk producten te kopen die verpakt zijn in plastic. En wanneer je ze wel koopt, koop dan zoveel mogelijk de producten die bijna over de datum zijn. Je voorkomt hiermee dat deze worden weggegooid en belanden bij al het andere afval. Terwijl jij dit zelf eerst kan opeten en het overgebleven afval daarna netjes kan scheiden. 

Keuken

Tip 4: Bewaren

Als de boodschappen in huis zijn, kijk dan goed per product waar je die het beste kunt bewaren. Hierdoor blijven de producten langer goed en hoef je ze dus niet onnodig weg te gooien. Lees hier wat je het beste in de koelkast kan bewaren en wat niet. 

Tip 5: Theezakjes

Wanneer je graag thee drinkt dan heb je wellicht ook verschillende smaken zakjes in huis. In een theezakje zit vaak plastic verwerkt dus elke keer als je een zakje weggooit belandt er meer plastic in het afval. Koop daarom liever een thee-ei met losse thee, of biologisch afbreekbare theezakjes. 

Badkamer

Tip 6: Wattenschijfjes

De meeste vrouwen gebruiken ongeveer twee wattenschijfjes per dag. Dat zijn dus ongeveer 730 wattenschijfjes per jaar die na één keer gebruiken in de prullenbak verdwijnen. Hiervoor kun je beter gebruikmaken van wasbare wattenschijfjes.

Tip 7: Tandenborstel

Wat je nog meer zou kunnen veranderen in je badkamer is je tandenborstel. Doordat deze gemaakt zijn van plastic breken ze niet makkelijk af na het weggooien en belanden ze geregeld in de zee of op een stortplaats. Daarom kun je deze beter vervangen voor een tandenborstel gemaakt van bamboe.

Tip 8: Tandpasta tabletten

Ook tandpastatubes zijn moeilijk af te breken, maar daarvoor in de plaats kun je ook tandpasta tabletten gebruiken. Dit zit namelijk in een kartonnen doosje. Net zo makkelijk in gebruik, maar veel milieuvriendelijker! 

Kledingkast

Tip 9: Verkopen

Ga je je kledingkast opruimen? Kijk dan altijd eerst naar de kwaliteit van je kleding die je wilt weggooien. Als de kleding nog ‘goed’ is kun je het beter verkopen of weggeven aan de kringloopwinkel of een kledingcontainer. Hiermee voorkom je dat goede kledingstukken onnodig in de prullenbak verdwijnen.

Tip 10: Materialen  

Let bij de aanschaf van kleding ook altijd op de materialen die gebruikt worden in kleding, want synthetische materialen zijn niet te recyclen. Terwijl natuurlijke materialen, zoals katoen, wel afbreekbaar zijn.  

Onderweg

Tip 11: wegwerpbekertjes

Nu we weer met z'n allen massaal naar kantoor gaan en de meeste daar hun drankjes uit een wegwerpbekertje drinken komt er ook weer meer afval bij kijken. Dit is echter onnodig, want je kunt net zo goed drinken uit je (reis)mok, herbruikbare beker of waterfles. Het is een kleine investering die je uiteindelijk geld oplevert én je draagt je steentje bij aan een duurzamere wereld. 

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van