Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Alles wat je moet weten over het planten en verzorgen van de Magnolia

Je kunt er in het voorjaar niet omheen: de Magnolia lijkt op iedere hoek van de straat in bloei te staan. En hoe! De sierlijke boom is met haar grote witte, roze of paarse bloemen een plaatje om te zien. Denk jij er ook over na om er eentje in de tuin te planten, maar weet je er te weinig van om zeker te weten of 'ie in jouw tuin past? Wij vertellen alles wat je moet weten over deze prachtige boom!

Ligging en grond

De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien. Daarnaast houdt deze boom niet van veel wind.

De grond waar je de Magnolia het beste in kunt planten mag geen kalk bevatten. De boom houdt namelijk juist van een zure grond. Ook moet de grond goed waterdoorlatend zijn, anders kunnen de wortels gaan rotten.

De magnolia planten: wanneer en hoe? 

De Magnolia staat in maart, april of begin mei in bloei. In deze periode kun je de boom echter beter nog niet planten. Wacht daar liever mee tot de boom is uitgebloeid, bijvoorbeeld in oktober en november of anders vanaf midden mei. 

Je plant de Magnolia door een gat te graven dat twee keer zo breed maar even diep is als de wortelkluit. Hark de grond daarna even goed los en zet de boom erin. Let op dat je dit voorzichtig doet, want de Magnolia heeft kwetsbare wortels. Vul het gat met aarde en tuinturf. Dat laatste zorgt ervoor dat de grond langer vochtig blijft. Geef de boom na het planten veel water.

Wel of niet snoeien? 

De Magnolia is een makkelijke boom om te verzorgen, omdat snoeien niet nodig is. Ja, je leest het goed. De boom behoudt namelijk zijn vorm en blijft hierdoor het mooist. Het is echter wel mogelijk om de Magnolia te snoeien (in de winter), maar wanneer je dit te extreem doet zal hij het volgende seizoen niet meer bloeien! 

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Onderhoud 

Deze prachtige boom is eigenlijk voor iedereen geschikt, zelfs als je geen groene vingers hebt. Hij is namelijk sterk en heeft weinig last van ziekten en parasieten. Het enige wat je hoeft te doen is de eerste twee tot drie seizoenen de Magnolia veel water te geven en ieder jaar wat tuinturf of compost. De wortels van de boom liggen dicht bij het oppervlak, daardoor kan je niet scheppen of wieden rondom.

De Magnolia is dus makkelijk in onderhoud, zolang deze op de juiste plek staat. Wil je nog meer lezen over de Magnolia? Lees dan hier verder voor vijf interessante feitjes over deze fantastische boom. Wist je bijvoorbeeld dat sommige Magnolia's wel twee keer bloeien? 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: