Ga naar de inhoud
RTL Wonen

5 tips voor een groene én onderhoudsvriendelijke tuin

Niet iedereen heeft groene vingers, maar iedereen wil wel dat hun tuin gezellig is. Wij geven 5 tips hoe je een groene, fleurige tuin kunt creëren zonder dat het veel onderhoud nodig heeft. Klinkt toch als muziek in de oren?!

Je zou denken dat een onderhoudsvriendelijke tuin vooral uit tegels bestaat, maar niets is minder waar. Aan een betegelde tuin heb je ook veel werk, denk aan groene aanslag verwijderen, vegen, ophogen, onkruid verwijderen en nog veel meer. Wanneer je je tuin voor tweederde uit groen bestaat en één derde uit bestrating kun je er zelf voor kiezen hoeveel werk je eraan wil besteden. Dit bepaal je door het kiezen van planten en bestrating.

1. Borders

Sierpotten staan heel leuk op het terras, maar het vergt wel veel onderhoud. Iedere pot moet je apart water geven, bemesten en eens in de zoveel tijd verpotten. Daarom kun je beter borders maken in je tuin.

2. Vaste planten

Je hebt eenjarige en tweejarige planten, maar ook vaste planten. De planten die je maar een aantal jaar kunt houden zorgen voor meer onderhoud. Dit komt doordat je telkens nieuwe moet planten en dat kost ook weer geld. Wanneer je voor vaste planten gaat heb je dit probleem niet. Soorten vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben zijn bijvoorbeeld hortensia, hertshooi en de vlinderstruik.

3. Grote groepen

Plant in de border vooral grote groepen van dezelfde soort planten. Hierdoor kan je in een keer een groot deel van de border onderhouden wat makkelijker is en sneller dan ieder los plantje afzonderlijk te onderhouden.

4. Onkruid voorkomen

In je border is het belangrijk om de hele ondergrond te bedekken met zogenoemde bodembedekkers. Deze planten zijn lage planten die breeduit groeien door de hele border heen. Doordat de bodembedekkers geen licht en lucht toelaten aan de bodem zal hier ook geen of nauwelijks onkruid groeien. Dit zorgt dus voor minder onderhoud en het ziet er ook nog eens heel leuk uit!

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

5. Bestrating

In plaats van de tuin te betegelen zou je ook voor grind kunnen kiezen. Het is wel even een werkje om het aan te leggen, maar als het eenmaal ligt heb je er bijna geen onderhoud aan. Het enige wat je af en toe moet doen is het losharken van het grind, zodat er geen onkruid tussen gaat groeien.

Ook zou je gebruik kunnen maken van boomschors. Je kan er een natuurlijk pad van maken, maar ook als bodembedekker gebruiken. Een groot voordeel van boomschors is dat het regenwater wordt opgenomen en erdoorheen glijdt zodat de grond langer vochtig gehouden wordt.

Met deze tips werk je mee aan een watervriendelijke en klimaatvriendelijke tuin die ook nog eens onderhoudsvriendelijk is. Tuinieren hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn!

Fotocredit:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: