Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin Lekker Leven

Van kale ruimte naar sfeervol gastenverblijf

In het Friese Oudehaske wonen Rick en Aleida in hun fijne woning met daarbij een groot gastenverblijf. Het stel heeft al flink geklust aan het huis, maar met het gastenverblijf lopen ze vast op de styling. Jasper en Patrick gaan ermee aan de slag en maken van de kale ruimte een plek die een warm welkom uitstraalt.

Rick en Aleida zijn niet bang voor een klusje. Niet alleen in hun woning, maar ook in het gastenverblijf hebben ze de handen al flink uit de mouwen gestoken. Zo is er een nieuw stuk vloer aangelegd en hebben ze een tussenmuur eruit gesloopt. Maar met de styling weten ze maar geen raad. Graag zouden ze willen dat de ruimte echt een welkom gevoel geeft aan de gasten. Ze geven het project daarom volledig uit handen. Jasper en Patrick weten er wel raad mee en maken van de keuken en het eetgedeelte een gezellig, warm en sfeervol geheel.

Kleur voegt warmte toe

De ruimte was zoals je hierboven ziet helemaal wit en een tikkie kaal. Van witte muren, tot witte kastjes en ook de gietvloer is natuurlijk erg 'clean'. Patrick en Jasper hebben gelukkig alle vrijheid gekregen in de styling en kozen er daarom voor om alle muren in verschillende blauwtinten te schilderen. De muren hebben een lichtblauwe kleur (LPC2013) gekregen en het tussenmuurtje is een paar tinten donkerder (LPC 2015).

Voor een speels effect heeft Patrick op de lichtblauwe muur een verticale baan donkerblauw geschilderd die haaks op de tussenmuur tegen het keukenblok staat. Op die manier heeft het team eenheid gecreëerd, maar tegelijkertijd blijven de keuken en het eetgedeelte ook twee aparte ruimtes.

Nieuwe keuken

De oude keuken van Rick en Aleida was met recht oud te noemen. Alles hing scheef en de spaanplaten waren volgezogen met vocht. Patrick heeft er daarom voor gekozen om de kastdeurtjes te vervangen voor deurtjes van groen MDF. Dat is namelijk speciaal gemaakt om bestand te zijn tegen een vochtige omgeving. Ideaal voor een keuken dus.

De deurtjes zijn in dezelfde kleur geschilderd als de muur: lichtblauw. Voor het nieuwe aanrechtblad heeft Patrick gekozen voor een massief eikenhouten blad met zwarte accenten. Dit steekt mooi af tegen het blauwe van de muren en het ziet er ook nog eens hartstikke mooi uit.

Op het tussenmuurtje heeft Patrick een bar bevestigd in dezelfde kleur als het muurtje zelf. De bar heeft een ronde hoek gekregen om blauwe plekken te voorkomen.

De spatrand

In een keuken kan een spatrand eigenlijk niet ontbreken. Jasper heeft daarom een rand langs het aanrecht bedekt met handgebakken tegels. Deze zijn in dezelfde kleurtint als de muren, maar omdat ze handgebakken zijn zitten er kleine verschillen in de kleur en vorm van de tegels. Dit zorgt voor een speelse look, maar zorgt evengoed voor een samenhangend geheel. Een voordeel van dit soort tegels is dat ze nooit helemaal precies in elkaar passen waardoor je ook niet heel precies hoeft te werken. Nadat je ze tegen de muur hebt geplakt is het een kwestie van voegen en klaar is kees.

Tip: Als je een nieuwe keuken plaatst is het belangrijk dat alles netjes is dichtgekit. Dat doe je op het keukenblad, maar ook zeker aan de bovenkant van de tegels (de spatrand). Je wil natuurlijk niet dat er nog ergens water tussen kan komen. Dit doe je met afdichtingskit.

De afwerking

Patrick heeft in de ramen van de keuken vensterbanken gemaakt van hetzelfde eikenhout als het keukenblad. En om de opbergruimte in de keuken te vergroten heeft het team een buffetkast in dezelfde kleur geschilderd als de rest van de keuken.

Voor het eetgedeelte heeft Jasper opnieuw gekozen voor een speelse look. De eetkamerstoelen hebben namelijk allemaal een ander model, maar wel dezelfde gele kleur. Ook heeft Jasper een oud kastje weer nieuw leven gegeven. De deurtjes en lades heeft hij eruit gehaald en hij heeft er een plank op bevestigd waar hij organische vormen uit heeft gezaagd.

De woonkeuken heeft als laatst nog allerlei gele details gekregen en de gezellige sfeer wordt extra versterkt door de vele planten. Wat een plaatje!

“Ik herken het niet, jij wel?!”

Rick en Aleida kijken hun ogen uit wanneer ze de opgeknapte woonkeuken binnenlopen. Aleida's eerste reactie is dan ook dat ze het gewoon niet terug herkent. Rick is positief verrast door de gezelligheid die de ruimte uitstraalt en Aleida is helemaal weg van het kleurgebruik. "Wat een gezelligheid!”, roepen ze allebei. Het stel is ontzettend blij met hun nieuwe gastenverblijf. Missie geslaagd!

Shop
Shop hier alle items
Shop the look: het sfeervolle gastenverblijf
Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van