Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Distel in de tuin? Zo kom je ervan af!

Onkruid in je tuin is één van de grootste ergernissen. Neem bijvoorbeeld de distel: elke keer pluk je 'm weg, maar hij blijft maar terugkomen. En dan kun je je er ook nog eens flink aan bezeren! Maar met onze tips én jouw doorzettingsvermogen gaat het je lukken om af te rekenen met de distel!

De distel

Cirsium arvense oftewel akkerdistel – en in de volksmond gewoon 'distel' – is een hardnekkige onkruidplant die bijna iedereen wel eens tegenkomt in zijn tuin. Het onkruid herken je aan de smalle, kreukelige en stekelige bladeren, en een paarse bloem wanneer ze in bloei staan. De wortels van de distels groeien erg snel, waardoor het binnen no time in je hele (moes)tuin zit.

De aanhouder wint

Een distel bestrijden is niet onmogelijk, maar je hebt er wel geduld voor nodig. Hiervoor moet je de distel dicht bij de grond afknippen en dit wekelijks blijven herhalen. De wortels worden dan moe en het onkruid vergaat. Ook kun je de wortels helemaal uitgraven. Je moet dan wel echt alle wortels verwijderen, want anders komt de distel gewoon weer terug. Wanneer er distels in je gras zitten kun je deze gewoon wegmaaien. Doe dit dan net zoals het afknippen, regelmatig. Je zult zien dat de plant uiteindelijk verdwijnt.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Hoe zit dat met heermoes en klimop? 

Naast de distel is ook heermoes ook hardnekkig en in veel tuinen een groot probleem. Hoe je dit moet bestrijden én hoe je hier toch iets positiefs mee kunt doen voor je tuin lees je hier.

Daarnaast is ook de Hedra helix – oftewel: klimop – een hardnekkige en snelgroeiende plant. Het is dan wel geen onkruid, maar hij kan nog wel eens moeilijk te temmen zijn. Het is daarom ook wel een favoriete plant voor vele om snel een dichte haag te maken. Maar hoe houd je deze plant in proportie en verwijder je het op oppervlaktes waar je het helemaal niet wil hebben? Hovenier Lucas Lens geeft antwoord op al deze vragen! Lees het hier.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: