Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is waarom je de rozenstruik in de lente én de zomer moet snoeien

Heb jij een mooie rozenstruik in je tuin staan? Dan is het belangrijk om deze op tijd én vaak genoeg te snoeien. Het beste kan je dit in de lente én in de zomer doen, hierdoor behoudt je rozenstruik zijn mooie vorm en blijft 'ie goed bloeien!

Rozen twee keer per jaar snoeien

Rozen zijn prachtige bloemen en ruiken ook nog eens heerlijk. Een echte toevoeging voor je tuin dus, op meerdere vlakken. Je wilt er natuurlijk het liefst zo lang mogelijk van genieten, en dat kan met de juiste verzorging. Maar… de plant staat het langste in bloei als je op het juiste moment snoeit, en wel twee keer per jaar.

Snoeien in de lente

De eerste keer snoei je je rozenstruik in maart, of hooguit begin april. Als de ergste vorst voorbij is. Dit is een flinke snoeibeurt, dus pak je snoeischaar en doornbestendige handschoenen er maar bij. Alle oude takken die bruin en houterig zijn knip je af tot aan een groene scheut of gezonde knop. Wanneer deze zijn weggeknipt is het tijd om de plant in model te brengen. Dit doe je door de gezonde takken terug te snoeien, maar let wel op dat je ze afknipt boven de knoppen.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Snoeien in de zomer

De tweede snoeibeurt vindt plaats nadat de rozen zijn uitgebloeid. Deze bloemen kosten de struik namelijk veel energie, omdat ze rozenbottels aan willen maken. Om ervoor te zorgen dat de plant meer bloemen geeft kun je deze uitgebloeide bloemen het beste in de zomer wegsnoeien. Je knipt dan de tak af boven de vijf bladeren. Hierdoor krijgt de plant weer energie voor nieuwe bloemen en kan jij er nog lang van genieten.

Fotocredits

Headerfoto: domoyega

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: