RTL Wonen

Zo help je broedende vogels een handje in je eigen tuin

03 april 2022 17:56 Aangepast: 05 april 2022 14:56

‘In mei leggen alle vogels een ei.’ En dat betekent dat hun nest dus ruim voor die tijd gereed moet zijn! Maar niet alle dieren hebben daar een veilige plek voor helaas. Gelukkig kunnen wij daar met z’n allen een handje bij helpen. Wil je graag weten wat je moet doen om er voor te zorgen dat vogels in jouw tuin komen nestelen en broeden? We geven tips!

Holletje of niet?

Veel vogels zijn nu op zoek naar een plek om eieren te kunnen leggen. Hoe ze dat doen, dat verschilt per vogelsoort. Zo heb je de holenbroeders; dat zijn onder anderen kool- en pimpelmeesjes, huis- en ringmussen en spreeuwen. Deze vogels zoeken graag een holletje om hun eitjes in te leggen. Andere vogels – zoals bijvoorbeeld merels – maken liever hun eigen nest van takken in een dichtbegroeide struik of boom. En jij kunt je tuin helemaal voorbereiden voor al die verschillende soorten vogels.

Passende nestkasten

Voor de holenbroeders is een nestkastje de ideale plek om eieren in te leggen. Het is er knus, afgesloten en heeft een kleine ingang. Maar als je zo’n nestkastje zelf maakt of gaat kopen, let er dan wel op dat niet elke vogel overal doorheen past. Sommige vogels houden ook van een wat grotere doorgang. Hieronder vind je een kleine opsomming van welke vogel van welke soort ingang houdt.

  • Pimpelmees: circa 28 mm
  • Koolmees en boomklever: circa 32 mm
  • Huismus: circa 35 mm
  • Ringmus: circa 40 mm
  • Grote bonte specht: circa 50 mm

Er zijn nog meer dingen waar je op moet letten als je een nestkastje ophangt. Al die handige tips lees je hier!

Onderhoud

Wanneer het broedseizoen voorbij is, zullen de vogels weer wegtrekken uit de nestkasten. Dat betekent dat ze voor het volgende seizoen weer vrij zijn voor andere, of misschien wel dezelfde vogels. Maar wanneer zo’n kastje gebruikt is, zal hij niet netjes en schoon achtergelaten worden. Het is dus belangrijk dat je elk jaar rond oktober de vogelhuisjes weer schoonmaakt. Trek handschoenen aan, pak kokend water en een sponsje en schrobben maar.

Kan ik nog meer doen?

Jazeker. Naast de nestkastjes die dus geschikt zijn voor holenbroeders kun je met de juiste beplanting ook wat betekenen voor vogels die hun eigen nestje bouwen. Het beste is om grote, dichtbegroeide struiken en bomen in de tuin te hebben staan. Op die manier kunnen de vogels een veilige en beschutte plek uitzoeken om hun nest te bouwen. Probeer daarnaast ook om die planten zoveel mogelijk op een rustige plek neer te zetten zodat de broedende vogels niet verstoord zullen worden wanneer jij lekker op je terras gaat borrelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Het najaar

Ondanks dat er helemaal niks mis is met een broedkast ophangen in de lente, heb je de beste kans op een succesvol vogelhuisje door hem op te hangen in het najaar. Zo bied je de vogels ook in de winter een veilig plekje om te schuilen voor de kou. Daarnaast moeten vogels eerst even wennen aan een nieuw plekje voor ze ervoor kiezen er te gaan broeden. Het kan dan dus zijn dat je dit jaar nog geen broedende vogels in de tuin krijgt. Maar dat zal volgend jaar wel veranderen.

Bonustip

Een laatste tip om vogels te helpen is door je tuin in het najaar te laten voor wat het is. Ga geen onkruid wieden of bladeren harken, laat al die gevallen takken liggen en laat het gras maar wat langer. Dit zorgt er allemaal voor dat er verschillende dieren kunnen overwinteren in je tuin. En dat is inclusief insecten die in de bodem leven. Deze insecten zijn weer een goede bron van voedsel voor de vogels in de tuin. 

Lekker meegluren

Laten we voorop stellen dat je nestelende vogels absoluut met rust moet laten, zeker tijdens het broeden of het bouwen van hun nest. Maar het is natuurlijk wel ontzettend leuk om in de gaten te houden hoe het nest gebouwd wordt én om te zien wanneer de eitjes uitkomen. Dat kan bijvoorbeeld met een nestcamera. Deze moet je wel al ophangen vóórdat de vogel het huisje heeft geclaimd, anders jaag je ze weg. Óf je kijkt live mee met de nestcamera van een van onze lezers met het YouTube-kanaal Birdhouse TV

Zo kun je op dit moment meekijken met een koolmees die op acht eitjes zit te broeden. 

Duurt het je iets te lang? Bekijk dan hieronder de timelapse van vorig jaar: 

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore