RTL Wonen

Om op te spelen of voor de sier: voor elk doeleind een ander grassoort

29 mei 2022 17:57 Aangepast: 30 mei 2022 22:18

Je denkt er misschien niet bij na, maar er zijn verschillende type gazons. Waar je dus ook verschillende soorten gras voor nodig hebt. Je leest hier welke soorten er zijn en waar ze geschikt voor zijn.

De meeste gazons zijn bedoeld om af en toe eens overheen te lopen en zijn voornamelijk bedoeld voor de sier. Uiteraard help je de natuur er ook een handje mee én met gras zorg je ervoor dat regenwater beter weg kan lopen. In dit artikel kan je lezen waarom je je gras niet te kort moet maaien, én je vindt er ook nog een handige bonustip. Maar deze regel geldt niet per se voor elk soort gras.

Verschillende gazons

Voor het zaaien van een gazon zijn natuurlijk verschillende aanleidingen. De een wil graag een veldje waar de kids op kunnen voetballen (sportgazon), de ander wil er lekker op kunnen liggen of lopen (speelgazon) en weer iemand anders wil er het liefst alleen maar naar kijken (siergazon). Door dit te bepalen, weet je welke soort graszaden je moet halen. Er zijn zelfs speciale soorten voor gazons die alleen maar in de schaduw liggen (schaduwgazon).

Soorten gras

 • Roodzwenkgras
  • Dit type gras is goed voor siergazons. Het leeft lang, heeft een fijn blad en groeit wat langzamer. Hij kan – zonder dat het schadelijk is – kort gemaaid worden. Roodzwenkgras is ook een goed soort voor schaduwgazons. In mei zal deze plant pluimvormige bloemetjes krijgen.
 • Struisgras
  • Dit type gras is ook goed voor siergazons. Het blad is erg fijn van structuur en het gras heeft een lange levensduur. Ook dit gras kan er goed tegen als hij kort gemaaid wordt. In de zomer gaat deze plant bloeien in de vorm van pluimen.
 • Ruw beemdgras
  • Ruw beemdgras kan goed tegen weinig zon en is dus ideaal voor een schaduwgazon. Het is vooral bedoeld voor plekken waar zware grond ligt en waar het erg vochtig is. Het is wel een woekerplant en moet je dus goed bijhouden. Maai hem regelmatig, maar niet te kort.
Miniatuurvoorbeeld
Handige tips voor de moestuin!

4 redenen waarom je in februari en maart al je moestuin moet voorbereiden

 • Veldbeemdgras
  • Dit type is juist weer goed voor sportgazons. Hij heeft hele sterke wortels en kan er dus goed tegen wanneer er veel op wordt gelopen of gerend. Daarnaast kan het goed tegen droogte én is hij ook nog eens duurzaam. Dat betekent dat dit soort minder onderhoud en water vereist. Het gras kan er echter niet zo goed tegen als het te kort wordt gemaaid.
 • Engels raaigras
  • Engels raaigras is goed voor zowel speel- als sportgazons. Het heeft een stevig blad en groeit snel. Hij heeft veel zon nodig en moet door zijn snelle groeitempo wat vaker gemaaid worden. Dat is minimaal één keer per week nodig.

De graszaden die je in de winkel koopt, zijn vaak mengsels van de bovenstaande grassoorten. Let er dus op dat je gaat voor de grassoort die past bij jouw gazon.

Bijzaaien

Het kan natuurlijk gebeuren dat je na een tijdje toch een kale plek in je gazon ontdekt. Geen probleem! Dat kan je namelijk gewoon bijzaaien. Let erop dat je dit doet in de juiste periode van het jaar voor de ideale weersomstandigheden. Oftewel het voorjaar of de nazomer.

Voordat je nieuw gras inzaait, is het verstandig om eerst te achterhalen waar de kale plek vandaan komt. Is de grond er te vochtig? Eten de beestjes of vogels de zaden op? Zorg ervoor dat je het probleem wegneemt en de nieuwe zaden dus kunnen kiemen.

Kies vervolgens weer de juiste grassoort uit en maak ruimte om het nieuwe gras te kunnen zaaien. Haal eventuele stenen of andere onhandigheden aan de kant en verdeel de zaden gelijk over de grond. Bedek het dan met een dun laagje grond als bescherming tegen vogels en andere beestjes.

Maak als laatst de grond licht vochtig en houd de grond ook vochtig – maar niet té nat – voor de komende twee weken. Zorg ervoor dat je niet te snel over het nieuw gezaaide stukje loopt en binnen no time is jouw gazon weer gatenvrij!

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore