Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Deze planten kun je het beste in maart snoeien

In maart kun je volop aan de slag met je tuin. De meeste planten kunnen gesnoeid worden, tegels weer geschrobd en nog veel meer. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en de volgende planten deze maand nog te snoeien, zodat je tuin straks weer helemaal in bloei staat.

Leiplanten en -bomen

Maart is hét moment om de leiplanten en -bomen te snoeien, zodat ze weer mooi in model zijn. Bind de resterende takken goed vast aan het leiwerk met bindbuis. Tom legt hier uit hoe je dit doet. 

Rozen

Rozen hebben prachtige bloemen en ruiken heerlijk, maar ze vereisen ook veel onderhoud. In maart is het tijd om de rozen te snoeien. Dit doe je door de oudere takken die bruin en houterig zijn te snoeien tot aan een groene scheut of een knop. Daarnaast is het handig om de plant in model te brengen. Snoei hiervoor de takken die uitsteken weg, bij voorkeur boven de knop. Nu de rozen weer kort gewiekt zijn het straks weer juweeltjes in de tuin.

Lavendel en heide

Lavendel is een heerlijke geurende plant met een mooie paarse kleur, een echte toevoeging aan je tuin dus. Bovendien trekt het vlinders en bijen aan. De heide is het hele jaar groen, dus ook in de winter behoudt je tuin dan nog wat kleur. Beide planten zijn perfect als bodembedekkers in een border. Als je deze planten een flinke snoeibeurt geeft dan blijven ze het langste mooi. Je knipt de planten net boven het kale hout kort, dus tot zo’n 7 á 8 cm boven de grond. 

Dit
Alles over de lavendelplant
Dit is waarom je je lavendelplant in het voorjaar én het najaar moet snoeien

Hortensia’s

De hortensia's zijn al een poosje uitgebloeid en hebben nu al enkele maanden een wat trieste uitstraling. Tijd om deze eindelijk aan te pakken! Snoei 1/5 van de grote oude takken weg en knip de oude bloemen eruit. Snoei de oude bloemen niet te diep weg, want anders bloeit de hortensia niet dit jaar.

Vlinderstruik (Buddelja)

Bij de vlinderstruik geldt: meer snoeien = meer bloeien. De plant moet dus flink worden teruggesnoeid, anders wordt hij vooral heel groot. Je mag de takken tot vlak boven de grond op 30 tot 50 cm afknippen. Je kunt het beste boven de kleine uitlopers snoeien. Dit zorgt ervoor dat deze tak in het voorjaar weer uitloopt en bloemen geeft.

Klimop

Vanaf het najaar tot het voorjaar blijft de klimop groeien alleen niet zo snel. Toch is het handig om deze in maart bij te snoeien. Knip alle takken die loshangen af en snoei ook de stengels die buiten het oppervlakte vallen, zoals bijvoorbeeld de takken die op het houtwerk gaan nestelen of in de dakgoot. Hierdoor heb je weer een mooie groene schutting.

Hertshooi (Hypericum)

Om de hertshooi mooi compact te houden en te zorgen dat er geen onkruid tussen kan groeien is het van belang om 'm tijdig te snoeien. Doe dit tot 20 centimeter boven de grond.

Olijfbomen

De olijfboom is een populaire plant die in veel tuinen terug te vinden is. Om zijn karakteristieke vorm te behouden moet deze plant in maart even gesnoeid worden. Dit doe je door de dode, ongewenste takken (bijvoorbeeld op de stam) en de takken die naar binnen groeien weg te knippen. Wanneer dit allemaal weggesnoeid is kun je de plant snoeien naar je smaak. Geen zorgen als je iets te veel weghaalt, dat groeit namelijk gewoon weer terug.

Oleander

De Oleander is vrij makkelijk in onderhoud. Deze plant hoef je namelijk alleen te snoeien als die te groot wordt of als je de vorm niet mooi vindt. Als je van plan bent om dit jaar de plant te snoeien doe het dan in maart.

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: