RTL Wonen

Wonderplant: hier kun je een Aloë vera allemaal voor gebruiken

25 april 2022 18:34 Aangepast: 25 april 2022 21:06

Dat Aloë vera niet alleen een mooie plant is maar ook een helende werking heeft – bij een verbrande huid bijvoorbeeld – wist je misschien wel. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom de Aloë vera ideaal is om in huis te hebben. We zetten de voordelen van deze plant op een rij:

Aftersun

Je las het al: de Aloë vera plant werkt op brandplekken als een aftersun. De gel aan de binnenkant van het blad werkt verzachtend en verkoelend op je huid. Je hoeft hiervoor dus geen gekke middeltjes in huis te halen. Je breekt gemakkelijk een stukje van de plant af en smeert het op de verbrande plekken.

Littekens insmeren en wondjes genezen

We weten allemaal dat grote littekens nooit helemaal zullen verdwijnen. En dat het natuurlijk redelijk wat tijd kost voor de huid om zoveel mogelijk te herstellen. Aloë vera kan daar een handje bij helpen. In de plant zitten stofjes die de huid nodig heeft om te genezen. De gel van de Aloë vera plant kan kleine wondjes zelfs acht dagen sneller genezen dan crèmes of andere middeltjes.

Een schoon gezicht

Wanneer je je make-up van je gezicht haalt, kan het een prikkelend gevoel achterlaten. Vaak komt dat door make-up doekjes waar alcohol inzit. Natuurlijk bestaan er ook make-up removers zonder alcohol, maar met het sap van de stekelige plant kun je met natuurlijke stoffen die make-up eraf halen. Het zorgt er ook nog eens voor dat je huid gezonder wordt en gehydrateerd blijft.

Fris en gezond

Een slechte adem is hartstikke vervelend. Gelukkig is er een simpele oplossing: je raadt het al… Aloë vera. In het sap zit een ontstekingsremmend stofje.

Vaak komt een slechte adem door een ontsteking of bacterie in de mond. Drink daarom elke dag maximaal een half glas Aloë vera sap. Maak het wel even vloeibaar door het los te kloppen met bijvoorbeeld een staafmixer. En als je dat niet lekker vindt, kun je het mixen met een ander sapje; bijvoorbeeld appelsap.

Goed voor een frisse adem dus. En ook nog eens hartstikke gezond. Aloë vera bevat namelijk allerlei vitaminen die het lichaam nodig heeft.

Miniatuurvoorbeeld
En dit helpt allemaal tegen die loopneus!

Met deze natuurlijke ingrediënten heb je minder last van je verkoudheid

Natuurlijk laxeermiddel

Hierboven las je al dat een half glas Aloë vera per dag dus helpt tegen een slechte adem, maar pas wel op dat je daar niet overheen gaat. Aloë vera kan namelijk in grotere hoeveelheden een sterk laxerend effect hebben. Uiteraard is dat wel weer handig wanneer je last hebt van constipatie.

Zacht en gezond haar

Aloë vera werkt helend, verzachtend en hydraterend voor de huid. Dat betekent dus ook voor je hoofdhuid. En zelfs voor je haren. De gel zorgt er voor dat je hoofdhuid minder jeukt, dat er minder schilfers uit je haar vallen wanneer je krabt, dat je haar gehydrateerd blijft en dat je droge punten minder worden. Ook hiervoor moet je de gel een beetje loskloppen met bijvoorbeeld een staafmixer. Daarna kun je het gewoon in je haar smeren, even laten intrekken en weer uitspoelen.

De gel verzamelen

We hebben het nou telkens over het sap – of de gel – van de Aloë vera plant. Maar hoe krijg je die nou eigenlijk uit het blad? Het gaat heel simpel in een paar stappen:

Stap 1: Snijd het blad van de plant met een scherp mes.

Stap 2: Snijd het blad voorzichtig doormidden over de brede kant.

Stap 3: Haal met een lepel de gel uit het blad en stop het in een potje om het te kunnen bewaren.

De gel is ongeveer een week houdbaar in een afgesloten potje in de koelkast.

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore