Ga naar de inhoud
RTL Wonen

5 tips om je messen langer scherp te houden

Een scherp mes is ontzettend belangrijk in de keuken. Je bent niet alleen sneller klaar met snijden, maar het is ook nog eens veiliger. Toch wordt je mes hoe dan ook bot na verloop van tijd. Gelukkig zijn er wel een aantal trucs om ervoor te zorgen dat je messen een stuk langer scherp blijven. We zetten ze voor je op een rij:

1. Opbergen  

Allereerst is het van belang om je mooie messen niet in je keukenlade te bewaren. Hier komen ze namelijk in contact met al het andere bestek, waardoor ze sneller bot worden. Je kunt deze messen beter bewaren in een messenblok, aan een magnetische strip of in een speciale messentas.

2. De juiste snijplank

Ook het type snijplank is erg belangrijk voor het behoud van je messen. Wanneer je met het mes op een harde snijplank – zoals glas of steen – snijdt, dan klapt het lemmet op de bodem waardoor het bot wordt. Op een kunststof of houten snijplank snijdt het mes er een beetje in, waardoor de bewegingen soepel blijven en het mes dus minder snel bot wordt.

3. Niet in de vaatwasser

Uit gemak doen veel mensen alles in de vaatwasser. Erg begrijpelijk, maar je mooie messen kun je toch maar beter met de hand afwassen. Ook in de vaatwasser raken verschillende materialen elkaar namelijk aan. Bovendien is een langdurige blootstelling aan water, afwasmiddel warmte erg slecht voor de messen. We snappen dat het lekker makkelijk is, maar dat betekent niet dat het altijd ook beter is!

4. Dit kan je wel en niet snijden 

Het klinkt misschien logisch, maar toch gaat het nog wel eens mis: snijd alleen in natuurlijke producten, dus géén plastic! Door regelmatig in plastic en andere niet-eetbare producten te snijden wordt je mes namelijk heel snel bot. 

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

5. Niet schuiven over de snijplank

Veel mensen doen het: met het mes de gesneden groenten vanaf de snijplank in de pan schuiven Lekker snel en makkelijk. Toch is ook dit niet goed voor je mes. Gebruik liever je handen, of de achterkant van het mes om het eten in de pan te schuiven. Net zo makkelijk, maar dan zonder consequenties voor je mes. 

Met al deze tips blijven je messen langer scherp. Hierdoor gaan je messen een stuk langer mee én het is ook nog eens veiliger in gebruik!

Fotocredits 

Dit is een artikel van