Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo slijp je messen zonder messenslijper

Koken met een bot mes schiet natuurlijk niet op. Toch is het helaas niet te voorkomen. Gelukkig kun je ze gemakkelijk zelf slijpen, zelfs zónder messenslijper. Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je messen langer scherp blijven.

Veiligheid

Dat een bot mes onhandig is in gebruik heeft iedereen wel eens ervaren, maar het is ook allesbehalve veilig. Met een bot mest moet je namelijk meer kracht uitoefenen waardoor de kans dat je wegglipt groter is. Wanneer je mes scherp is hoef je geen kracht te zetten om het product te snijden. 

Slijpen

Het slijpen van een bot mes kun je doen met goedkope tools of met dure, professionele messenslijpers. Toch is het voor veel mensen vaak een hele stap om met zo’n slijper aan de slag te gaan. Gelukkig kan je het ook doen met iets wat bij iedereen in het keukenkastje staat: een koffiekopje.

Pak een (oud) kopje en zet deze ondersteboven op het aanrecht. Haal vervolgens het botte mes er tien à vijftien keer schuin langs. Doe dit ook met de andere kant van het mes. Vervolgens haal je het mes nog vijf keer aan beide kanten er langs, daarna vier keer en zo ga je door totdat je bij één bent. Voilà, je mes is weer scherp!

Let op: Doe dit niet met servies dat erg fragiel is, want dan kan het misschien breken en dat zou zonde zijn. Hetzelfde geldt voor je dure koksmessen, deze kun je het beste laten slijpen door een professionele slijper. 

Langer scherp

Nu al je messen weer geslepen zijn is het handig om ze niet meer in de vaatwasser te doen, maar met de hand af te wassen. Hierdoor komen ze niet in contact met andere materialen. Ook is het vaatwasprogramma vaak te lang en het sop en vocht vreet het staal op den duur aan. 

    Niks
    Elke week nieuwe tips en inspiratie!
    Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

    Fotocredits

    Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: