RTL Wonen

De 6 belangrijkste keukenmessen: hier heb je ze voor nodig

10 april 2022 20:08 Aangepast: 10 april 2022 22:19

Zonder goed mes ben je nergens in de keuken. Er zijn er dan ook ontzettend veel verschillende soorten van, met allerlei moeilijke benamingen. Maar welk type mes heb je nou eigenlijk waarvoor nodig? Wij hebben de belangrijkste messen mét functie voor je op een rij gezet.

1. Koksmes

De meeste mensen hebben dit type waarschijnlijk wel in de keukenla liggen, want het is niet voor niets het basisgereedschap van een kok. Met dit mes kan je namelijk van alles snijden, zoals vis, vlees, groenten, fruit en kruiden. Voor het hele fijne schilwerk kan jij deze beter even links laten liggen en een ouderwets aardappelschilmesje of officemes gebruiken. Het mes heeft een hoog lemmet wat bol loopt aan de onderkant met een stevig handvat.

2. Officemes

Het officemes is net als het koksmes een echte alleskunner. Alleen dit mes is kleiner dan het koksmes, waardoor je deze makkelijker kan gebruiken voor het fijne schilwerk. Ook kan je hiermee de groenten en fruit snijden, aangezien dit mes net zo scherp is als het koksmes.

3. Trancheermes

Dit mes wordt ook wel een vleesmes genoemd. Hiermee snijd je het vlees makkelijk in gelijke rechte stukken. Voor een biefstuk kun je ook wel een koksmes gebruiken, maar een rosbief, beenham of rollade kan je beter met een trancheermes snijden. Het lemmet van het mes is namelijk lang, scherp, stug en niet flexibel, waardoor je hiermee makkelijker door het vlees heen komt.

4. Fileermes

Het fileermes heb je nodig om de graten en de huid van de vis te verwijderen zonder dat het ‘vlees’ scheurt. Het mes is daarom vlijmscherp, smal en zelfs flexibel. De vormen van de vis kunnen daardoor beter worden gevolgd. Het mes is ongeveer net zo lang als een koksmes en dit zorgt ervoor dat je de filets aan-één-stuk kan lossnijden.

Miniatuurvoorbeeld
Ook interessant:

5 tips om je messen langer scherp te houden

5. Broodmes

Zoals de naam al zegt is dit mes vooral voor het brood bedoeld. Je scheurt of plet het hiermee nooit meer. Maar wist je dat je nog meer kan snijden, behalve brood? Je kan met een broodmes namelijk ook gebak snijden en zelfs grote harde vruchten en groenten, zoals meloen en kool. Het mes heeft een lang gekarteld lemmet met bijvoorbeeld een houten handvat.

Gebruik dit mes echter nooit voor het snijden van vlees en vis, want dan trek je dit helemaal uit elkaar en dat zou zonde zijn.

6. Hakmes

Het grote vlijmscherpe mes wat in menig horrorfilm te zien is. Het hakmes is kenmerkend aan zijn vierkante lemmet. Toch is dit mes heel erg handig. Je kan er namelijk spareribs en lamsrack mee verdelen, maar ook kippenbouten doormidden hakken. Ook hardere soorten groenten kan je met dit mes fijnhakken. Kortom een handig mes voor echte vleesliefhebbers!

Fotocredits

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore