RTL Wonen

Zelf grasmatten leggen: zo pak je dat aan!

21 mei 2022 17:57 Aangepast: 27 mei 2022 15:42

Wil je een nieuw gazon in je voor- of achtertuin? Dan kun je kiezen voor gras inzaaien of grasmatten leggen. Met die laatste optie heb je direct resultaat, maar... hoe pak je zoiets aan? Het klinkt misschien als veel en moeilijk werk, maar gelukkig valt dat reuze mee. We zetten op een rijtje hoe het moet, zodat je het straks helemaal zelf kan!

De beste periode om grasmatten te leggen 

Grasmatten – of graszoden – kan je bijna het hele jaar door aanleggen. Bijna. De enige periode dat het niet handig is, is wanneer er vorst is. De bodem is dan te hard om mee te werken. Daarnaast is het te koud voor het gras om te groeien waardoor de grasmatten niet zullen hechten. De beste periode om grasmatten aan te leggen is in het voorjaar.

Let op! Grasmatten zijn na aankoop niet eeuwig houdbaar. Wanneer je een grasmat hebt aangeschaft is het ’t beste om deze direct te leggen en absoluut niet langer te wachten dan 24 uur. Anders kan de kwaliteit flink achteruitgaan.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is van belang dat je start met het voorbereiden van de grond voordat je grasmatten in huis haalt. Haal eventuele oude graszoden weg en maak de grond een beetje los met een hark. Zo haal je oude plantenresten en wortels weg en zorg je dat er geen overtollig vocht meer op de bodem ligt. Als de grond te hard is, kan je hem het beste ook omspitten.

Zorg ervoor dat er altijd tuinaarde onder je grasmat ligt. Dan krijgt het gras de voedingsstoffen die het nodig heeft. Voor extra voedingsstoffen is het slim om de grond te bemesten. Hierdoor zal het gras een boost krijgen en snel gaan hechten en groeien.

Platwalsen

Nadat je de grond hebt geharkt is het belangrijk dat alles egaal wordt. Dit kun je het beste doen door het plat te walsen. Daarna trek je de grond met een waterpas helemaal egaal zodat er geen hobbels of gaten meer in zitten.

Graszoden leggen

De voorbereiding is gedaan en het is tijd om de grasmatten te gaan leggen. Maar voordat je ze gaat leggen is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel oppervlakte je nodig hebt. Meet dat dus eerst op en haal vervolgens een beetje meer dan wat je hebt opgemeten. Dat is verstandig omdat je tijdens het leggen snel last hebt van snijverlies. Het is van belang dat je de grasmatten direct na de aanschaf legt.

Op een warme dag is het goed als de ondergrond iets vochtig is, maar niet nat. Rol de graszoden strak tegen elkaar uit. Het is het beste om van achteren naar voren te werken. Op die manier hoef je niet telkens over de net gelegde grasmatten te lopen.

Tip: Merk je toch hoogteverschil in de stroken, ga er dan niet op stampen. Je kan beter de mat even optillen en aarde weghalen of aanvullen om zo het verschil weer recht te trekken.

Klaar met leggen, en nu?

Als alles goed en strak tegen elkaar aan ligt, moeten de graszoden goed contact maken met de grond. Dit kun je doen door er nog eens met de wals overheen te gaan of door er systematisch overheen te lopen.

Ook moet je het gras direct besproeien met water na het leggen. Let er goed op dat je vooral de zijkanten van het gazon goed meepakt. Deze drogen namelijk het snelst uit. De eerste paar dagen is het aan te raden om het gazon drie keer per dag te sproeien. Zeker wanneer het een zonnige dag is, is het van belang om het gazon nat te houden. Anders droogt het gras uit, verbrandt het en kan er onherstelbare schade ontstaan.

Wanneer mag ik maaien?

Het gras mag na de eerste week al gemaaid worden als dat nodig is. Het is dan wijsheid om haaks op de richting van de matten te maaien. Als je met de richting mee maait, loop je het risico dat je de matten weer lostrekt en kan je weer opnieuw beginnen.

Geniet van je nieuwe gazon! 

Liever gras zaaien?

Dat kan ook en is een stuk goedkoper. Wel heb je daar wat meer geduld voor nodig, maar moeilijk is het niet. Lees hier hoe je het aanpakt! 

Fotocredits

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore