Tuintips van Tom

Hier moet je op letten bij het maken van een haardhout opslag

18 maart 2022 17:48 Aangepast: 20 maart 2022 12:39

Deze week geen kijkersvraag, maar wel handige tips van Tom. Mensen met een binnen- of buitenhaard hebben een plekje nodig om hun haardhout op te kunnen bergen. Het is dan hartstikke handig om daar een speciaal houthok voor te hebben. En dat hoeft niet nieuw of duur te zijn. Tom geeft een aantal tips bij het maken van een houtopslag.

Duurzaam

Een houtopslag hoeft – zoals hierboven al gezegd – niet duur te zijn. En het kan ook nog eens duurzaam. Met resthout kun je gemakkelijk een hok maken waar je je hout in bewaart. Ga bijvoorbeeld op zoek naar vier houten palen en wat oude pallets.

Droog hout

Als je de houtopslag buiten maakt loop je het risico dat je hout snel vochtig wordt. Om dat te voorkomen kan je een stuk van een pallet op maat zagen en gebruiken als bodem. Op die manier ligt het haardhout niet direct op de grond en trekt er in ieder geval geen vocht in vanuit de grond. 

Stevigheid

Een hoge stapel hout heeft natuurlijk een grote kans van omvallen. En dat wil je voorkomen. Daarom is het verstandig om tussen de twee palen aan de zijkant wat latjes vast te maken. Zo kan het hout er niet aan de zijkant uit rollen. Zorg er wel voor dat er tussen de latjes in voldoende ruimte zit. Dan kan het hout nog blijven luchten.

Aflopend dakje

Vocht komt natuurlijk niet alleen uit de grond. Je wil je haardhout ook beschermen tegen de regen. Daarvoor kun je een dakje maken op het hok van bijvoorbeeld een rieten matje. Zorg er dan voor dat het dak schuin afloopt van de muur af. Dan loopt het water weg en blijft je hout droog.

Biodiversiteit

Haardhout moet ongeveer een jaar drogen voor je het kunt gebruiken. Gelukkig kan dit met een houtopslag heel makkelijk, zeker als je de haardkachel alleen in de winter gebruikt. Daarnaast is het een goede plek voor insecten en andere beestjes om in te schuilen. Hartstikke goed voor de biodiversiteit dus. En het staat ook nog eens mooi! 

Aan de slag dus!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore