Ga naar de inhoud
Huishouden

Welk schoonmaakdoekje gebruik je voor welke klus? Dit is het verschil!

Het ene schoonmaakdoekje is het andere niet. Maar welke gebruik je nou voor welke klus? Onze huishoudcoach Zamarra helpt je uit de brand en legt het verschil uit tussen de gele 'weggooidoekjes' en de multifunctionele microvezeldoekjes én waar je ze allemaal voor kunt gebruiken.

Vroeger had elk huishouden meerdere soorten doekjes voor verschillende schoonmaakklusjes. Denk aan het gele doekje met een rood randje om af te stoffen of de 100% linnen doek om het glas- en zilverwerk te poetsen. Als je nu een schoonmaakdoekje wil kopen heb je keuze uit verschillende soorten materialen. Maar hoe weet je nou welk doekje je moet gebruiken voor welke klus. Of kunnen er meerdere schoonmaakklussen gedaan worden met dezelfde doek? Er zit wel degelijk verschil in al die doekjes en het soort klusje dat je ermee kunt doen. Zamarra legt het uit! 

Gele doekjes

De gele doekjes zijn heel goedkoop, populair en gooi je weg wanneer ze vies zijn. Alleen deze doekjes zijn eigenlijk helemaal niet goed. Je smeert hier namelijk het vuil alleen maar mee uit.

Microvezeldoekjes

We horen je denken: “Welke doekjes moet ik dan gebruiken?”. Zamarra heeft hier het antwoord op. Namelijk microvezeldoekjes. Deze doekjes zijn gemaakt van het materiaal polyamide. Deze stof trekt vet, olie en kalk aan, zelfs zonder gebruik van schoonmaakmiddelen. Hierdoor zijn de microvezeldoekjes perfect voor het schoonmaken van de keuken, badkamer en de rest van je huis. Daarnaast hebben deze doekjes scherpe hoekjes, waardoor ze nog meer vuil en vet meenemen. Ze lijken een beetje op schuursponsjes, maar dan zonder krassen te veroorzaken. De doekjes zijn te koop in meerdere kleuren, daarom is het verstandig om voor elke schoonmaakklus een andere kleur doekje te gebruiken. Je wilt natuurlijk niet dat het doekje waarmee jij je toilet hebt schoongemaakt, ook gebruikt wordt voor je keuken.

Voor de volgende vier schoonmaakklussen zijn deze microvezeldoekjes perfect!

1. Water
Wanneer er een glas omvalt of wanneer je morst als je de planten water geeft is zo’n microvezeldoekje ideaal. In deze doekjes zitten namelijk poriën die heel veel water kunnen vasthouden. Daarnaast zijn de poriën klein, waardoor je het streeploos kunt schoonmaken.

2. Dweilen
Dweilen vinden de meeste mensen gedoe, omdat je constant je dweildoek moet uitspoelen. Als je gebruik maakt van een microvezeldweil hoef je deze alleen maar vochtig te maken, waarna je er je hele huis mee kunt dweilen. Je hoeft zelfs geen schoonmaakmiddel te gebruiken of tussendoor uit te spoelen. De microvezel houdt namelijk de viezigheid vast.

3. Afstoffen
Met een droog microvezeldoekje kun je de televisie of andere stoffige oppervlakken mee afstoffen. Want – je raadt het al – microvezel trekt ook stof aan. Verder kan je zelfs je douchewand en spiegels er streeploos mee droog- en schoonmaken.

4. Ramen zemen
Ook je ramen streeploos zemen is voor veel mensen een onmogelijke taak, maar met een microvezeldoekje kan iedereen het! Je maakt het doekje nat en maakt je raam ermee schoon. Daarna haal je een droge doek eroverheen en de ramen zijn schoon en vrij van strepen. Je hoeft geen schoonmaakmiddel te gebruiken, waardoor er ook geen strepen kunnen ontstaan. Een kind kan de was doen!

Wassen

Nadat het huis weer spic en span is, staat je nog één ding te doen. Namelijk de doekjes wassen. Het is belangrijk dat je de doekjes op 60 graden of hoger wast, zodat alle virussen en bacteriën doodgaan. Gebruik een beetje wasmiddel, maar absoluut geen wasverzachter. De wasverzachter gaat in de vezels van de doekjes zitten, waardoor ze minder werkzaam worden.

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van