Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Perzische groentesoep met een krokante topping én muntolie

Hugo neemt je vandaag mee naar Perzië, oftewel Iran. Hij laat je zien hoe je gemakkelijk een kruidige en goedgevulde Perzische groentesoep maakt. Verderop in het artikel vind je de recepten voor krokante knoflook en uitjes én zelfgemaakte muntolie, heerlijk voor bij de soep!

Perzische groentesoep (Ash Reshteh)

  • Maaltijdsoep voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 45 minuten

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • neutrale olie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 3 lente-uitjes
  • 200 gr. spinazie
  • ½ bosje bladpeterselie
  • ½ bosje koriander
  • ½ bosje dille
  • 400 gr. kikkererwten uit blik
  • 400 gr. limabonen uit blik
  • 1 liter groentebouillon
  • zout en peper
  • 90 gr. sobanoedels
  • 1 eetlepel witte wijnazijn

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit een scheut neutrale olie in een flinke pan en bak de ui lichtbruin.

Stap 2: Voeg de kurkuma toe, snijd de lente-ui in ringetjes en voeg deze ook toe.

Stap 3: Snijd de spinazie, peterselie, koriander en dille fijn en voeg toe aan de pan. Bak dit 5 minuten mee.

Stap 4: Schenk de bouillon erbij.

Weetje: Gemalen, gedroogde kruiden meebakken in de pan met weinig vet noem je myoteren. Bij het myoteren komen de smaken van de kruiden lekker los en dat proef je zeker terug in je gerecht!

Stap 5: Giet de kikkererwten en limabonen af en voeg ze toe aan de pan. Kruid de soep vervolgens met zout en peper.

Stap 6: Breek de noedels in kleinere stukken en gaar ze in de soep voor circa 10 minuten.

Stap 7: Breng de soep op smaak met de azijn. Serveer met krokante ui en knoflook (zie onderstaand recept) en maak het af met muntolie (zie recept onderaan).

Krokante knoflook en uitjes

Bereidingstijd: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 150 ml neutrale olie
  • 5 tenen knoflook
  • 1 ui

Extra benodigdheden: zeef

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakjes. Pel vervolgens de ui en snijd deze in halve ringen.

Stap 2: Doe de olie met de knoflook in de pan en verwarm deze.

Stap 3: Voeg – als de olie heet is – de ui toe. Bak de ui en knoflook tot ze knapperig en goudbruin zijn.

Stap 4: Zeef de knoflook en ui. Bewaar de olie voor de muntolie (zie recept).

Tip: Om de krokante bite in je knoflook te krijgen, is het van belang dat je de knoflook begint te bakken in koude olie. Op die manier verbrandt de knoflook ook minder snel en geeft hij de olie meer smaak. Ui moet juist in warme olie, anders wordt deze vettig en slap.

RECEPT:
Bekijk ook eens dit recept!
RECEPT: Lentegroentesoep met triple chocolate cookies

Muntolie

Bereidingstijd: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 150 ml neutrale olie óf hergebruik de olie van bovenstaand recept
  • 3 eetlepels gedroogde munt
  • zout

Extra benodigdheden: steelpan

Bereidingswijze:

Stap 1: Verhit een scheut olie in de steelpan. Voeg de gedroogde munt toe en zet het vuur uit.

Stap 2: Roer het door en laat het even staan. Voeg dan een snufje zout toe.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van