We zijn vandaag in Mexicaanse sferen, want Hugo maakt zelfgeperste maistortilla’s met een vulling bestaande uit drie onderdelen: jackfruit in saus, gebakken bonen en een salsa met avocado en mais.
We beginnen met de jackfruit in saus. Verderop in dit artikel vind je de recepten voor de zelfgemaakte maistortilla's, de gebakken bonen en de salsa.
Taco’s met jackfruit
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 45 minuten
Ingrediënten:
- 1 kleine rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel gemalen komijn
- 550 gr. jong jackfruit (één blik)
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 eetlepels gehakte chipotlepepers (uit pot)
- neutrale olie
- zout
- 1 pak 100% maistortilla’s óf zelfgemaakte maistortilla’s (zie recept)
- gebakken bonen (zie recept)
- salsa met avocado en mais (zie recept)
Extra benodigdheden: Bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel en snipper de rode ui. Verhit vervolgens een scheut olie in de pan en fruit de ui.
Stap 2: Laat het jackfruit uitlekken, dep het droog en pluk het in reepjes.
Stap 3: Pel en snijd de knoflook en voeg deze samen met het jackfruit bij de ui. Bak dit even aan.
Weetje: Als jackfruit laat geplukt wordt, zal hij erg zoet smaken en helemaal geel kleuren. Jonge jackfruit smaakt wat neutraler en heeft een draderige en vlezige structuur. Daarom wordt jackfruit regelmatig gebruikt in plaats van kip of rundvlees. Maar om ook de missende voedingswaarden van vlees te compenseren serveren we er ook nog gebakken bonen bij, waar je later in dit artikel meer over leest.
Stap 4: Voeg de tomaten en de gehakte chipotlepepers erbij en laat dit op een zacht vuurtje inkoken tot een dikke saus. Breng het vervolgens op smaak met zout.
Stap 5: Maak de salsa en bonen (zie recepten hieronder).
Stap 6: Maak zelf de maistortilla’s of verwarm de kant-en-klare maistortilla’s in een koekenpan.
Stap 7: Vul de tortilla’s met de gebakken bonen, het jackfruit in saus en de salsa.

Gebakken bonen
4 personen, bereidingstijd: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 1 sjalot óf kleine ui
- neutrale olie
- 400 gr. gekookte zwarte óf bruine bonen (één blik)
- (zee)zout
Extra benodigdheden:
- pureestamper
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel de sjalot – of ui – en snipper deze fijn.
Stap 2: Verhit een scheut olie in een steelpan en fruit de sjalot met een snuf zout op laag vuur.
Stap 3: Spoel de bonen af met water, laat ze uitlekken en voeg ze toe aan de pan.
Stap 4: Bak de bonen en stamp ze grof met een pureestamper. Voeg eventueel een scheutje water toe.

Maistortilla’s
4 personen, bereidingstijd: circa 15 minuten.
Ingrediënten:
- 300 gr. fijne maseca (100% maismeel)
- 225-250 ml water
- zout
Extra benodigdheden: tortillapers en slagersfolie
Bereidingswijze:
Stap 1: Meng de maseca, een snufje zout en het water in een kom. Kneed dit 2 minuten en dek het af. Laat het deeg een half uurtje rusten.
Stap 2: Maak van het deeg balletjes van ongeveer de grootte van een golfbal.
Stap 3: Leg een stuk slagersfolie op de pers en leg daarboven op een deegballetje. Dek het balletje af met een tweede stuk folie en pers een platte tortilla.
Stap 4: Herhaal stap 3 tot alle deegballetjes platte tortilla’s zijn.
Stap 5: Bak de tortilla’s lichtbruin en gaar in een droge, hete koekenpan.
Stap 6: Bewaar de tortilla’s tussen een schone doek op een bord. Op die manier houd je ze zacht en warm.
Tip: Je kunt onderscheid maken tussen 100% maistortilla’s en tortilla’s waar tarwe in zit door te kijken naar de breekbaarheid. Een maistortilla hoort te breken wanneer hij koud is. Een tortilla met tarwe erin breekt niet.
Salsa met avocado en mais
4 personen, bereidingstijd: circa 15 minuten.
Ingrediënten:
- 1 kleine rode ui
- 1 jalapeño peper
- 1 blik mais
- 2 eetrijpe avocado’s
- een paar takjes koriander
- 1 limoen
- zout
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel de ui en snipper deze ragfijn.
Stap 2: Snijd de jalapeño fijn.
Tip: Als je een wat minder pittige salsa wil, kun je het beste de zaadlijsten uit de peper verwijderen. De zaadlijsten zijn namelijk de pittigste onderdelen van een peper.
Stap 3: Laat de mais uitlekken. Snijd intussen de koriander.
Stap 4: Pel de avocado’s, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Stap 5: Meng de avocado, ui, mais, koriander en jalapeño peper in een kom en breng het op smaak met limoensap en zout.
Eet smakelijk!
